Útok na BBC v Astrachani a "drobnosti" z "mírové" Ukrajiny

18. 9. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

V ruské Astrachani došlo k fyzickému útoku na reportéry britské BBC, která publikovala zprávu Steva Rosenberga o vyšetřování smrti ruských vojáků na Ukrajině ZDE.

Rosenberg cestoval do Astrachaně poté, co provedl rozhovor s Oxanou Kuzminou, sestrou Konstantina Kuzmina, ruského profesionálního vojáka ("kontraktnika") zabitého poté, co byl odvolán z dovolené a odeslán na ukrajinskou hranici.

Kuzmin volal domů 26. července a sdělil rodině, že míří na Ukrajinu. Údajně byl v jeho hlase znát strach. 17. srpna byla rodina informována vojenským komisařem, že Konstantin byl zabit ukrajinským granátem, který dopadl na ruské území. Oxana tvrdí, že komisař sám připustil, že této historce nevěří.

Po rozhovoru tým BBC zamířil do Astrachaně. Když opouštěli vesnici, kde Oxana žije, byli zastaveni dopravními policisty a zkontrolováni. Později se v Astrachani stali terčem útoku "neidentifikovaných osob", kameraman byl zraněn a na policejní stanici jim během čtyřhodinového výslechu byla zabavena data a zničeno vybavení.

BBC odeslala oficiální protest ruským úřadům ZDE. Vyzývá je k vyšetření a odsouzení útoku.

Neustále se objevují nové informace o ruských vojácích, kteří zahynuli na Ukrajině, kde "nejsou" ZDE. Podle organizace Svaz výborů vojenských matek Ruska ZDE (stránka vyřazena hackerským útokem) bylo na Ukrajině nasazeno až 15 000 ruských vojáků.

Ukrajinské "příměří" pokračuje mj. opakovanými útoky na letiště v Doněcku ZDE.

Rada Evropy včera vyzvala Rusko ke stažení všech vojáků z území sousedního státu ZDE, k tomu, aby upustilo od dalšího vojenského vměšování na Ukrajině a zajistilo hranice v souladu s "Chartou Organizace spojených národů a svými závazky v rámci Rady Evropy".

V komentáři pro Guardian Michail Šiškin ZDE konstatuje, že se Rusko vrací do sovětských dob, a pokračuje: "Formule pro záchranu diktatury je univerzální: Vytvořte protivníka, zahajte válku. Válečný stav je pro režim elixírem života. Národ v patriotické extázi se sjednotí s "národním lídrem", zatímco nesouhlasící mohou být prohlášeni za "zrádce národa".

Sestra mrtvého vojáka Oxana Kuzmina je samozřejmě řazena mezi "zrádce národa", kteří si dovolují narušovat oficiální narativ, podle kterého je Ukrajina sice údajně smrtelným nepřítelem Ruska, ale na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci. A "zrádci" jsou v Putinově Rusku docela často "umlčováni".

Seznam "nepohodlných" novinářů, kteří byli v Rusku od počátku 90. let zabiti, naleznete ZDE.

0
Vytisknout
8875

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014