O záporech při plánované internetové evidenci služeb

20. 10. 2014 / Michal Škop

čas čtení 1 minuta

Myslím, že je dobré k plánované internetové evidenci tržeb uvést i zápory, píše Michal Škop. Má se týkat všech plateb bez výjimky, včetně třeba malých živnostníků s "vedlejší činností" (tj. s dalším zaměstnáním, studentů, důchodců) - a takových je v ČR zhruba 300 000 - kteří Vámi zmiňované "desítky tisíc" často nevydělají za rok (a nemohou to tedy od ničeho odečítat) - ač náklady budou spíše nižší.

Doposud jim stačilo vypsat bloček a jednou za měsíc ho zapsat do účetnictví. Nyní si budou muset pořídit smartphone, do něj aplikaci (pravděpodobně placenou), ročně nový certifikát na elektronický podpis, platit internet, to jsou podstatné náklady. Další klacky pod nohy lidem, kteří se snaží si třeba přivydělat.

Dále MF ČR ignoruje fakt, že v ČR jsou stále místa, která nejsou pokryta funkčním internetem (ani mobilním).

Další problémy jsou technického rázu - pražská ministerstva opakovaně ukázala, že nejsou schopna zprovoznit bez problémů ani jednoduché systémy typu registr vozidel. Zde se plánuje 1000x náročnější aplikace s plánovanými 2-3 měsíci testování před ostrým uvedením do provozu. To je naprosto nedostačující.

Takže ano, nechť i hospody platí daně, ale proč to mají za ty nepoctivé odnést ti poctiví a speciálně ti nejslabší, to mi jasné není (resp. je: "z Prahy tací nejsou vidět".

Zde by stačilo stanovit limit, do kterého to není třeba (jako je např. u výběru daní v některých případech, např. 5 000 ročně za nájem se nemusí ani přiznávat - aby to nezpůsobilo více nákladů, než se vůbec vydělá).

0
Vytisknout
9255

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2014