Belgická policie zasáhla proti stotisícové demonstraci odmítající politiku škrtů

7. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Belgická pořádková policie ve čtvrtek nasadila slzný plyn a vodní děla během srážek s demonstranty v Bruselu. Veřejným protestem více jak sto tisíc dělníků začal seriál demonstrací a stávek zaměřených proti politice úspor, který má trvat několik týdnů. Demonstranti pokojně procházeli ulicemi více jak dvě hodiny, než propuklo násilí.

Docházelo k podpalování, převracení aut, v jiných případech byla vozidlům rozbíjena okna. Protestující vrhali na policii dlažební kostky a zábavnou pyrotechniku. Existují také zprávy o vážných zraněních mezi policií i demonstranty.

V rámci snižování nákladů měsíc stará středopravicová vláda plánuje zvýšit věk odchodu do důchodu a omezit možnost předčasného odchodu do penze. Od příštího roku má být zrušeno automatické zvyšování mezd v závislosti na inflaci a dojde také škrtům v rozpočtových položkách určených na zravotnictví a sociální účely.

Odbory označily plány vlády ušetřit během čtyř let v úřadu 11 miliard eur za "antisociální, nevyvážené a nespravedlivé".

Zaměstnanci řady odvětví spolu se studenty tvoří jádro protestujících, podle odborů se včerejší demonstrace zúčastnilo až 120 000 osob.

"To je největší mobilizace za mnoho let," říká Marie-Helene Ska z odborové centrály CSC. "Co mě překvapuje je přítomnost lidí, kteří by normálně nikdy nedemonstrovali".

Frankofonní Charles Michel, který vede propodnikatelskou stranu Reformistické hnutí, byl po měsících vyjednávání jmenován šéfem nové vlády. Jeho vláda zahrnuje také tři pravicové vlámské strany, včetně nacionalistické Nové vlámské aliance, která prosazuje oddělení vlámského severu od francouzské Belgie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9165

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2014