Důkaz: Česká republika nesmí mít vlastní zahraniční politiku

22. 11. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Jsem mírně šokován zjištěním, ale vlastně nakonec nikoliv zas tak překvapen, že někteří Američané mají tak absolutní kulturní neznalost poměrů ve středovýchodní Evropě a necitlivost k nim, že se začínají chovat jako někdejší sovětští kolonizátoři z Moskvy a domnívají se, že jim to ve středovýchodní Evropě projde. Zdá se, že nejnovější zásah do vnitřních českých záležitostí prostřednictvím Washington Post je výrazným signálem, že někteří Američané považují Středoevropany za své podřízené, anebo si aspoň neuvědomují, že se chovají jako koloniální vládci. Důsledek takovýchto zásahů může být jen kontraproduktivní, i když jak znám české politiky, jejichž dlouhodobou zahraničněpolitickou strategií je podlézat momentálně nejmocnější supervelmoci a čekat za to odměny, vím, že se příkazům ze Spojených států rychle podřídí.

Jenže v České republice ještě nebyla zrušena demokracie a mandát vládnoucích politiků v ČR stále ještě úplně nepochází z Washingtonu ale od českých voličů. I když v ČR, zejména v Praze, existuje silná skupina nekriticky proamerického obyvatelstva, zdá se mi, že drtivá většina českých občanů taková není. Pokud budou někteří Američané tímto neinformovaným způsobem zasahovat do vnitřních českých záležitostí, vzniká skutečné nebezpečí, že si Češi během času zvolí ostře protiamerickou vládu. Jinými slovy, těmito primitivními zásahy žene Washington Post české občany právě do náruče Putinovi, což nejsou zrovna pozitivní vyhlídky.

Deník Washington Post samozřejmě není mluvčím americké vlády a za doby George W. Bushe byl často otevřeně vůči americké vládě kritický. Nezapomínejme, že je to list, který poskytl obrovský prostor zveřejňování informací z tajných amerických diplomatických depeší, prozrazených serverem Wikileaks, a také ve spolupráci s deníkem Guardian poskytl velký prostor informacím o digitálním špehování občanů, která zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden.

Jenže Česká republika je pro Američany jen okrajová exotická země, o níž Spojené státy nemají podrobnější informace - znovu tu vyvstává problém kulturní diplomacie, kterou Česká republika nepěstuje. ČR nemá v zahraničí v místním obyvatelstvu informované spojence, kteří by redaktorům deníku Washington Post dokázali vysvětlit složitost interní problematiky dnešní politiky v České republice, takže list pak publikuje takto povrchní komentáře.

Děje se to přesně tak, jak se to děje v případě všech takovýchto nevýznamných zemí, jako je Česká republika. V redakci Washington Postu nemají podrobnější informace o tom, co se děje v Praze, protože jim nestojí za to platit si tam reportéra. Pražská proamerická pátá kolona, která zuří, že česká vláda ruší "lidskoprávní" programy, které selektivně pod záminkou podpory demokracie a lidských práv prosazovala prostřednictvím i České republiky americkou zahraniční politiku, se zjevně spojila se svými kamarády ve Washingtonu a ti jim vydali na jejich podporu reklamní článek.

Napomohl tomu také zastaralý mýtus, který se v USA vytvořil kolem Václava Havla. Obdobně, jako se v Československu pořád věřilo, že v Londýně je mlha a v Británii chodí lidé v cylindrech a je to země Sherlocka Holmese, dlouho poté, co už to dávno nebylo pravda, v Americe zjevně dál vládne představa o Havlovi, jaká tam vznikla kolem roku 1989, protože samozřejmě tamější média vývoj v ČR nesledují.

Je asi dobré, že mezi některými lidmi v zahraničí je známo aspoň jméno Václava Havla, jenže pokud jeho poněkud zastaralý obraz vede v rychle se destabilizující Evropě k neohrabaným a kontraproduktivním zásahům od občanů jediné zbývající supervelmoci, je to na pováženou.

Nikomu by ani moc nevadilo, kdyby takovýto článek vyšel třeba v Německu nebo ve Švýcarsku, jenže když vyjde ve Washingtonu, lidé v ČR to budou nutně spojovat s americkou vládou.

V Americe tento redakční komentář samozřejmě nevyvolá příliš velkou odezvu, protože se tam o Českou republiku skoro nikdo nezajímá, jak víme, tak si ji tam lidé pletou s Čečenskem. Tento redakční komentář však zjevně vyvolá poplach v ČR, že "náš velký spojenec s námi není spokojen".

Srovnávat Miloše Zemana s Viktorem Orbánem je naprosto neinformovaná hloupost. Miloš Zeman zastává v České republice ceremoniální a zcela irelevantní funkci prezidenta, Viktor Orbán plnou měrou ovládá svým autoritářským jednáním celou zemi. Mimochodem, nepřímým důkazem o tom, že nynější komentář zveřejněný v deníku Washington Post je asi důsledkem aktivity pražských protizemanovských aktivistů, je právě skutečnost, jak ten komentář silně přeceňuje "zemanovské nebezpečí" - informovaný zahraniční komentátor by věděl, že Zeman nemá žádnou moc. Kromě toho dnešní poměry v ČR a v Maďarsku jsou nesrovnatelné.

Je to zjevně akce protizemanovských aktivistů a jejím cílem je ovlivnit českou domácí politiku v jejich prospěch. Aniž bych hájil prezidenta Zemana, jehož výroky jsou skoro vždycky neohrabané a z velké části nepřesné, a často i záměrně šokující (a zbytečně provokovat je stejně špatná politika jako lézt velmocím do zadku), myslím si, že je ostudné, že se list Washington Post propůjčil těmto mocenským tahanicím na vnitropolitické české scéně, aniž by tomu, co se tam děje, jeho redaktoři řádně rozuměli. Washington Post se mýlí, když označuje Zemana za "mluvčího Vladimíra Putina". Stal se obětí pražských protizemanovských propagandistů. Přispívá tím velmi nekonstruktivním způsobem k polarizaci a destabilizaci české politické scény.

Tento zásah do české domácí politiky je opravdu neohrabaný a hloupý a hlavně je kontraproduktivní protože voliči nebudou rozlišovat mezi nezávislých deníkem a americkou vládou a budou to spojovat se sovětským zasahováním do českých záležitostí před rokem 1989. Jak na to budou čeští voliči dlouhodoběji reagovat, to je otázka.

PS. I když Daniel MacAdams na stránkách kontroverzního libertariánského amerického Ron Paul Institute spekuluje, že nelibost americkou vládou financované organizace National Endowment for Democracy nad českou zahraniční politikou může vést z americké strany k destabilizaci českého režimu, Hynek Kmoníček konstatoval ve velmi rozumném, profesionálním a uměřeném rozhovoru pro Novinky, že žádnou kritiku vůči české vládě americká vláda během dvoudenní návštěvy české delegace ve Washingtonu tento týden nevznesla.

0
Vytisknout
19787

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2014