Skotsko získá kontrolu nad 14 miliardami liber z daní a sociálních dávek

27. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Skotskému parlamentu bude předána přímá kontrola nad přibližně 14 miliardami daní z příjmů a sociálních dávek. Rozhodla o tom nadstranická dohoda, která znamená největší změnu v britském daňovém systému v moderní éře.

Lord Smith of Kelvin, šéf komise založené za účelem rychlého převedení pravomocí na skotské orgány po zářijovém referendu o nezávislosti, popsal dohodu jako bezprecedentní úspěch.

Dalekosáhlé reformy zahrnují pravomoc vytvářet nové dávky v rámci převedených oblastí rozpočtu a překročit úroveň britských plateb, tam kde to je financovatelné. Kolem 3 miliard liber sociálních plateb zahrnuje prvek příspěvku na bydlení v rámci univerzálního úvěru, příspěvek na školné, péči, dávky pro invalidy a osobní nezávislost. Totéž se týká programů na financování pracovních míst a plateb za otop. Národní minimální mzdu bude nadále určovat Westminster, stejně jako legislativu týkající se rovnosti. Převedeny budou i pravomoci týkající se licencování těžby ropy.

Dohoda okamžitě vedla k požadavkům, aby srovnatelné převedení pravomocí na nižší úroveň bylo provedeno také v Anglii.

Skotský parlament bude podle britských zákonů uznán za stálou instituci a získá pravomoci ohledně voleb a vlastního fungování, rozšíření volebního práva na šestnáctileté a sedmnáctileté.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5838

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2014