Místopředseda Rady ČT: "Česká televize je nejsvobodnější médium v ČR"

27. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Právě nyní probíhá konference Regulace českých médií, organizovaná Fakultou společenských věd UK (27. – 26. 11. 2014, Slovanský dům). Na programu je mediální legislativa, problematika mediálních rad, komunitní média, politická reklama a reklama zacílená na děti a v neposlední řadě sexismus a gender v reklamě. Britské listy jsou u toho.

Z dosavadní diskuse bylo nejzajímavějším - nejkontroverznějším – tématem obsazování mediálních rad v ČR. Diskuse se vedla zejména o tom, kdo by měli být členové rad a jak je volit. Obecně panuje shoda, že politické strany nejsou těmi, kdo by měl členy rad nominovat, ale na tom, kdo by to měl být, se shoda hledá evidentně velmi těžko. V rámci diskuse zaznělo i to, že role rad je z hlediska jejich pravomocí přeceňována a že jejich vliv nedosahuje zájmu, který poutají. Připravuje se návrh na změnu jmenování členů mediálních rad, ale Ministerstvo kultury zatím oficiální návrh nezveřejnilo a podle všeho zatím není výsledný model ujasněn. Během diskuse v kuloárech konference však roste nervozita z toho, že současný stav, který dává politickým stranám možnost mediální rady ovládat, může vést k tomu, že při předpokládané rostoucí dominanci hnutí ANO a při určité výsledné politické konstelaci může dojít k faktickému ovládnutí veřejnoprávních médií v ČR politicko – ekonomicko – mediálním molochem Andreje Babiše.

ČT jako nejsvobodnější médium v ČR?

Diskuse se ale vedla i o tom, jakou roli zastávají veřejnoprávní média, regulovaná částečně právě rozhodnutím rad, ve veřejném prostoru. Velmi kontroverzní výrok v této souvislosti pronesl místopředseda Rady ČT Jiří Závozda, který prohlásil, že Česká televize je v současnosti nejsvobodnějším médiem v ČR a narážel přitom na fakt, že i tak společensky uznávaná média, jako je týdeník Respekt, se některým tématům vyhýbají. Narážel přitom na fakt, že šéfredaktor týdeníku Eric Tabery před časem ve svém úvodníku napsal, že se Respekt nebude věnovat záležitostem spojeným s doly OKD a tedy se zájmy majitele vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly, které Respekt vydává, přičemž podle etického kodexu Ekonomie mají být zájmy čtenářů vždy na prvním místě (Respekt později toto stanovisko přehodnotil a oficiálně ho odvolal, nicméně jeho ochota věnovat se souvisejícím tématům je nevýrazná, pozn. red.).

Jako důkaz, že ČT je nejsvobodnějším médiem v ČR, uvedl Závozda pořad reportéři ČT, který by údajně na jakémkoliv jiném médiu „nepřežil ani hodinu“. Proti tomu bylo v diskusi namítnuto, že dle analýzy mediálního teoretika Milana Šmída je tento pořad investigativní jen zhruba ze 30 %. Britské listy vznesly námitku v tom smyslu, že ČT by měla být svobodným médiem ze své definice a že srovnávat médium veřejné služby s médii komerčními je chybné. Jako příklad pochybností, které o veřejné službě poskytované ČT panují, byl uveden čerstvý příklad toho, jak ČT vytváří informace, kdy k tématu irelevantní referent je přizván jako expert na danou oblast (Tomáš Klvaňa komentuje události ve Fergusonu).

0
Vytisknout
10612

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014