Arcibiskup z Canterbury je šokován, že lidé v Británii závisí na rozdávání potravin

7. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Justin Welby, arcibiskup z Canterbury a šéf anglikánské církve, se vyjádřil, že je více šokován osudem hladovějících chudých v Británii než utrpením v uprchlických táborech v Africe.

V Británii se po celé zemi šokujícím způsobem plýtvá potravinami, ale "velké části země" jsou postiženy hladem, varoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Rodiny jsou nuceny záviset na potravinách, které rozdávají zadarmo charitativní centra, přestože rodiče chodí do zaměstnání.

V pondělí schválila britská Dolní sněmovna plán na likvidaci hladovění v Británii do roku 2020. Arcibiskup ten plán podporuje.

"Hovořil jsem v Anglii s několika lidmi - maminkou, tatínkem a dítětem - v charitativním centru pro rozdávání potravin chudým. Styděli se, že tam jsou. Tatínek byl v depresi. Říkal, že jednou týdně celý den hladovějí, aby mohli dát víc dítěti, ale potřebovali nové pneumatiky na automobil, aby mohl jezdit v noci do práce, a nevychází s penězi. Tak chodí do charitativního centra pro potraviny. Zachází se tam s nimi s respektem, dokonce i s láskou. Ale ti lidé mají hlad, a stydí se za to, že mají hlad. A ti lidé nejsou neodpovědní ohledně toho, co mají, prostě jen nemůžou s penězi vužít. Takových lidí je strašně moc. Ale můžeme proti tomu něco dělat."

Vzrůst počtu charitativních center rozdávajících v Británii potraviny je zdrojem politického konfliktu. Letos byla britská vláda obviněna, že "utrhuje dětem jídlo od úst", když zablokovala miliony liber, které měly přijít na podporu chudých lidí do Británie z Bruselu. Evropský parlament totiž schválil peníze pro občany, které trpí extremní chudobou, ale britská vláda je odmítla s tím, že problém prý vyřeší sama.

Arcibiskup Welby požaduje reformy, které by umožnily potravinářským firmám rozdávat zboží, které už se nedá prodat.

Pdorobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9245

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2014