Kvantitativní uvolňování v Evropě "selže" a může destabilizovat světový finanční systém

21. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Bývalý hlavní ekonom Bank of International Settlements a nynější expert OECD, který jako jeden z mála předpověděl předchozí finanční krizi, varuje, že kvantitativní uvolňování v Evropě selže a může destabilizovat celý světový finanční systém. Varování přichází v době, kdy Evropská centrální banka připravuje program nákupu státních dluhopisů. Rozhodne o něm ve čtvrtek.

Podle Williama Whitea by nadcházející krize mohla být ještě horší, než v roce 2008. Devalvační politika ve stylu "ožebrač svého souseda" se rozmáhá v globálním měřítku. Všechny hlavní centrální banky záměrně nafukují bubliny, aby odložily den zúčtování. Tentokrát zasáhla krize také rozvíjející se trhy, které zasáhla nákaza vyvolaná kvantitativním uvolňováním na Západě.

Podle Whitea, který nyní působí také jako poradce německé kancléřky, měnové války zasáhly celý svět a není jasné, kam až to může zajít. Elasticita je ještě více přepnuta než v roce 2008, před Velkou recesí a kombinovaný veřejný a soukromý dluh je ještě o 20% vyšší.

"Držíme tygra za ocas," říká White. Podobný názor vyjadřuje také bývalý šéf Bank of England Mervyn King.

White tvrdí, že kvantitativní uvolňování v Evropě je odsouzeno k neúspěchu a spíše by mohlo vyvolat hlubší potíže. Evropa podle něj daleko více spoléhá na malé a střední podniky, které získávají finance od bank, nikoliv na trhu s dluhopisy. Proto jim takové opatření jako kvantitativní uvolňování nepomáhá. Banky z mnoha důvodů malým podnikům stále nepůjčují a úrokový diferenciál stále roste.

Varování přichází před čtvrtečním jednáním Evropské centrální banky, která připravuje nákupy dluhopisů v ceně až 500 miliard eur v okamžiku, kdy je eurozóna v deflaci. Jak tento počin dopadne závisí také na tom, zda prostředky budou uvolňovány postupně nebo naráz, a také na mechanismu nákupů.

Šéf ECB Mario Draghi doufá, že nákupy dluhopisů nalijí do ekonomiky peníze, avšak kritici se obávají, že opatření bude horší než nic, pokud vyvolá bublinu bez příznivého vlivu na reálnou ekonomiku.

White označuje kvantitativní uvolňování za skrytou formu konkurenční devalvace.

White získal velkou autoritu coby ekonom Bank of International Settlements (BIS). Tehdy varoval, že globální centrální banky padají do pasti, když drží reálné sazby v 90. letech příliš nízko a omezují tím růst.

Pod jeho vedením BIS tři roky před poslední krizí ve výroční zprávě varovala před blížící se krizí, již si jinak téměř nikdo nevšímal. Jeho zpráva z června 2008 otevřeně uvažovala o možnosti opakování událostí z období Velké deprese.

Podle Whitea se centrální banky svými opatřeními snaží napravit něco, co není v jejich moci. Kvantitativní uvolňování je podle něj nepromyšlená "móda". Ti kdo tvrdí, že USA a Británie rostou rychleji než Evropa právě proto, že tuto politiku aplikovaly dříve, zaměňují "korelaci za kauzalitu". Anglosaské ekonomiky podle něj za to ještě zaplatí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12964

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2015