Sýrie: S pomocí svých spojenců se Asad zřejmě udrží a vyhraje

11. 3. 2015

čas čtení 4 minuty

Zatímco USA a Írán jsou v závěrečném stádiu jednání o jaderném programu, stále je dělí propast v jiné konfliktní oblasti: Budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada.

Nyní se zdá, že pravděpodobnost Asadova přežití je větší než kdykoliv za čtyři roky od vypuknutí krize. Íránská podpora pro sebevědomého spojence v Damašku je pevná jako nikdy.

Doba, kdy Asad téměř nebyl vidět a samotné objevení se v médiích bylo zprávou skončila a nyní takřka denně přicházejí zprávy o jeho aktivitách. Nedávnými návštěvníky byli čtyři francouzští poslanci, kteří se postavili proti vládní politice.

Občanská válka Asada nepochybně oslabila, ale je silnější než skupiny, které proti němu bojují. Vlivné státy si dosud přejí, aby odešel, ale prokázaly menší rozhodnosr, než Asadovi spojenci. Západ se nyní především stará o boj s ISIL. A zatímco USA a jejich arabští spojenci bombardují džihádisty na severu a východě, Asad se spojenci zahájil velkou ofenzívu proti mainstreamovým islamistům na jihu u hranice s Izraelem a Jordánskem. Pozorovatelé v Damašku blízcí vládě to považují za nástup fáze, která povede k ukončení konfliktu za podmínek diktovaných Asadem.

Tažení na jihu podporuje proíránské hnutí Hizballáh a na frontě pobývají íránští poradci, podobně jako v Iráku. Válka bude ještě dlouhá, ale již nepředstavuje pro režim existenciální hrozbu.

Také Moskva neopouští politika, který stojí v centru dvou konfliktů: Mezi Moskvou a Západem a sunnity a šíity. Asad se tedy může vyhnout jednáním a soustředit na vojenské vítězství.

Mezitím Asad zahájil mediální ofenzívu a jen v prosinci poskytl pět interview, z toho tři médiím ze zemí, které mu nejvíce oponují: Z USA, Francie a Británie.

Zdá se však, že to nebude stačit k překonání statusu vyvržence. OSN informuje o nerozlišujícím použití násilí, včetně "barelových bomb". Válka zabila zhruba 220 000 lidí a vyhnala z domovů polovinu obyvatel. Damašek obviňuje oponenty z oblasti Perského zálivu, že hodlají zemi zničit, když podporují povstalce, jimž nyní jasně dominují islamisté.

Stát dosud kontroluje nejlidnatější oblasti, zbytek je rozdělen mezi džihádisty, běžné povstalce a kurdské milice.

Přetížená armáda ani s pomocí spojeneckých milic a letectva vloni nedokázala dokončit porážku povstalců na takových důležitých frontách jako Aleppo a utrpěla značné ztráty. Povstalci odrazili pokus obklíčení Aleppa a zabili nejméně 150 vládních vojáků a milicionářů.

Pro Asada je však nejdůležitější koridor táhnoucí se z Damašku na sever přes Homs a Hamá na západní pobřeží. Pokud zde armáda a milice vyhrají, bitva na jihu v pohraniční zóně eliminuje jednu z posledních velkých hrozeb režimu. Jeho zahraniční protivníci nebudou moci poskytovat povstalcům vojenskou pomoc via Jordánsko a Asad bude moci kontrolovat hranici s Izraelem. Podle analytiků by se jednalo o jasný obrat ve válce a oponenti by museli uvažovat o jednáních.

Myšlenka na vojenské vítězství protiřečí západním představám, podle nichž válku nelze ukončit bez kompromisu. Jenže diplomacie zaměřená na kompromis vloni definitivně zkolabovala.

Západní představitelé stále prosazují program vojenské pomoci povstalcům, ale rozsah a charakter tohoto programu nedokáže rychle změnit poměr sil - pokud ho vůbec dokáže změnit.

Zdá se, že Asad sází na to, že tažení proti islamistům donutí Washington, aby s ním jednal, zejména když se Iráčané připravují ke znovuobsazení Mosulu. Efektivní kampaň proti islamistům v Iráku lze vést pouze za podmínek přeshraniční spolupráce, která zabrání džihádistům, aby se přeskupovali na syrském území.

Asad tvrdí, že je již dopředu informován o náletech v Sýrii prostřednictvím třetích stran včetně Iráku.

Západní představitelé však odmítají myšlenku na Asadovu rehabilitaci a tvrdí, že už nedokáže znova obsadit celou Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10095

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015