Island stáhl žádost o členství v EU

13. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Island oficiálně oznámil EU, že nebude pokračovat v přístupovém procesu. Překážkou jsou zejména zákony o rybolovu a názory veřejnosti i politické třídy.

Vláda oznámila ukončení přístupového procesu na svém zasedání v úterý a formálně ho oznámila dopisem lotyšskému ministru zahraničí Edgarsu Rinkevičsovi. Lotyšsko nyní předsedá EU.

Podle islandského ministerstva zahraničí se Rejkjavík v minulých týdnech zapojil do "rozsáhlé komunikace" s představiteli EU. Žádost o členství byla podána v roce 2009 po dekádách ekonomické spolupráce s EU. Island s EU často konzultuje zahraničněpolitické otázky a podílel se také na civilních mírových misích.

Jednou z hlavních překážek pro vstup zemí jako Norsko nebo Island je Společná politika rybolovu. Zákonem je určeno, které země smějí lovit který druh ryb a v jakém množství. Island již dlouho tvrdí, že jeho systém kvót nekompatibilní s EU je údajně lepší pro obchod i pro uchování populací ryb. Island zejména kritizuje nařízení házet do moře ryby, často mrtvé, které jsou buď příliš malé, nebo součástí příliš velkého úlovku, nebo se jedná o nesprávný druh.

Island se pokus stáhnout žádost o členství v lednu 2014, ale čelil masivním protestům proto tomu, že rozhodnutí bylo přijato bez referenda. Vládnoucí středopravicová koalice byla proti členství v EU od nástupu k moci v roce 2013.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8319

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2015