Švédská ombudsmanka odsoudila "ilegální" policejní registr Romů

18. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní organizace, která jménem jedenácti romských Švédů žaluje švédský stát, přivítala rozhodnutí parlamentní ombudsmanky publikovat ostrou kritiku ilegální policejní databáze Romů.

Ombudsmanka zkritizovala kontroverzní registr Romů zkompilovaný místní policií v roce 2013 ve Skåne (jižní Švédsko).

Seznam, který švédská Komise pro ochranu bezpečnosti a integrity označila za ilegální, zahrnoval asi 4 700 osob, z nichž některé jsou děti.

Ombudsmanka Cecilia Renfors prohlásila pro státní rozhlas, že způsob kompilace dokumentu mu dává "charakter etnického registru".

Organizace Obránci občanských práv podala počátkem března u stockholmského krajského soudu žalobu proti státu a kritizuje předchozí rozsudek, jenž tvrdil, že seznam neměl etnický charakter.

Policie tvrdí, že seznam původně zahrnoval Romy z jižního Švédska podezřelé z nezákonné činnosti. Postupně se však rozšiřoval a objevili se v něm i děti, reportéři veřejnoprávního vysílání Romani Chib, příslušníci "smíšených" rodin a lidé již zesnulí.

Ti kdo se objevili na seznamu mají na základě rozhodnutí ministerstva spravedlnosti nárok na kompenzaci ve výši 5 000 švédských korun.

Švédská komise proti anticiganismu v únoru doporučila zřízení národní instituce na ochranu práv Romů. Země čelí vzestupu zločinů z nenávisti proti Romům, synagogám a mešitám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7039

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2015