Alexis Tsipras odletěl do Moskvy, spekuluje se o finanční pomoci Kremlu

8. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Řecký premiér včera v podvečer odletěl do Ruska. V Moskvě podepíše některé dohody, včetně smlouvy o slevách na plyn a možných půjčkách výměnou za řecká aktiva. Řecku dnes vyprší lhůta pro zapacení půjčky ve výši 450 milionů eur Mezinárodnímu měnovému fondu.

Řecko, které čelí nejhorší dluhové krizi moderní doby, je nyní předmětem spekulací, podle nichž premiér může dostat od Vladimira Putina nabídku, která se neodmítá.

Oba lídři povedou formální rozhovory a absolvují pracovní oběd. Přitom podepíšou řadu dohod, včetně tříletého plánu na posílení ekonomických a obchodních vztahů.

Pčekává se také, že jednání se soustředí na otázku sankcí EU vůči Rusku, které Tsipras odsoudil. V úterý list Kommersant informoval, že pravděpodobně na vrcholu agendy budou slevy na dodávky plynu. Řecko importuje z Ruska 57% své spotřeby této energetické suroviny.

Rusko také vyjádřilo zájem o přístavy Pireus a Soluň, které vláda privatizuje, o železnici a turistickou infrastrukturu.

Moskva může nabídnout Řecku půjčky za stejných podmínek jako Kypru, tedy výměnou za přístup k "jistým aktivům v Řecku". Vedle toho se uvažuje o nabídce zrušení embarga na řecké potravinářské produkty. Ruské úřady údajně začnou 20. dubna přezkoumávat, zda řecké potraviny splňují normy. Podobné nabídky má také Maďarsko a Kypr, další země kritizující sankce EU kvůli Ukrajině.

Mezinárodní veřitelé z EU, ECB a MMF vyvíjeli nátlak na masový výprodej státního vlastnictví včetně letišť a přístavů za účelem zlepšení účetní bilance.

Západní diplomaté se obávají, že Putin využije Athény k rozkladu Evropské unie.

Ačkoliv lídři eurozóny záměrně moskevská jednání zlehčují, Tsiprasova cesta nepochybně povede k dalšímu odcizení věřitelů a sníží ochotu poskytovat Řecku další finanční prostředky.

Řecká vláda strávila dva měsíce snahou získat přístup k 7,2 miliardám eur z balíku finanční pomoci. Příští týden musí zaplatit krátkodobé dluhopisy v celkové hodnotě 2,4 miliardy s úrokem 80 milionů Evropské centrální bance o něco později.

Panos Kammenos, lídr pravicové koaliční strany Nezávislí Řekové, tvrdí, že pokud Německo zůstane rigidní, "plán B" zahrnuje úsilí o pomoc z Ruska, USA a Číny.

Ministr financí Janis Varoufakis během návštěvy USA popřel možnost bankrotu a prohlásil, že Řecko splatí všechny závazky. Jeho ministerstvo včera oznámilo dohodu s MMF o navrhovaných reformách, což by umožnilo získat přístup k 7,2 miliardám eur pomoci. Tsipras ale má s touto částí dohody problém v protiškrtové platformě vlastní strany Syriza.

Vysocí řečtí představitelé soukromě tvrdí, že by dali přednost přátelské dohodě se západními věřiteli. Avšak zatímco se vztahy zhoršují, Tsipras čelí výzvám, aby se porozhlédl jinde. Ministr energetiky Panagiotis Lafazanis, který vede krajně levicovou frakci Syrizy, očekává "průlom" ve vzájemných vztazích s Moskvou. Lafazanis je ve vládě mužem č. 3.

Obavy, že se Řecko stane ruským satelitem, znepokojují Obamovu administrativu a zvyšují obavy, že Athény vystoupí z eurozóny - s možnými katastrofálními dopady na bezpečnost jihovýchodního křídla NATO. Západní diplomaté v Athénách hovoří o "nebezpečné hře s ohněm" ve velmi citlivé době.

"Je to jakoby všichni hlavní hráči v této vládě řídili a současně psali textové zprávy," prohlásil jeden z nich. "Bylo by podivuhodné, kdyby brzy nedošlo k nehodě."

Ministr financí Varoufakis usiluje o podporu USA, které vyjádřily ochotu stát se zprostředkovatelem ve vztazích s EU a pomoci uchovat členství Řecka v eurozóně.

Jak se zachová Tsipras v Moskvě a kolik podpory případně vysloví Putinovi ve věci sankcí patrně zásadně ovlivní postoj věřitelů a USA v příštích dnech, kdy se rozhodne o osudu možné dohody s Řeckem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7177

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2015