USA: Írán "posílá do Jemenu konvoj se zbraněmi" v rozporu s embargem OSN

19. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Američtí představitelé jsou "znepokojeni" možností, že pokračující íránská podpora húsijských povstalců v Jemenu vyvolá konfrontaci se Saúdskou Arábií a uvrhne region do sektářské války.

Írán vysílá 7-9 lodí, některé se zbraněni, k jemenským břehům s potenciálním záměrem dopravit zásoby húsijským povstalcům, tvrdí dva američtí bezpečnostní představitelé. Ti se obávají, že to může skončit krizí ve vztazích s USA a členy Saúdy vedené koalice, která vynucuje námořní blokádu Jemenu a čtyři týdny provádí nálety na povstalce.

Írán vyslal minulý týden do blízkosti jemenských břehů orpédoborec a zásobovací plavidlo, tvrdí však, že jde o součást rutinní protipirátské mise. Neobvyklé je vyslání dalších plavidel, jehož skutečný účel Írán neskrývá a údajně se jej snaží USA a jejich spojencům "komunikovat".

Není jasné, co se stane, až se konvoj přiblíží k jemenským břehům. Oficiálně směřuje do Adenu, který Húsiové obsadili. Blokádu vynucují saúdská a egyptské plavidla.

USA poskytují pomoc saúdské koalici, ale neúčastní se blokády. U.S. Navy je však v regionu přítomna a zkontrolovala 1. dubna jedno plavidlo pod panamskou vlajkou kvůli podezření, že převáží zbraně pro povstalce.

Na Húsie bylo nyní uvaleno embargo OSN zakazující prodej zbraní. Americké ministerstvo zahraničí oficiálně prohlásilo, že hodlá embargo vynucovat, ačkoliv nevynucuje blokádu.

Konflikt v Jemenu ohrožuje americko-íránská jednání o jaderném programu i vztahy s Irákem.

Američtí představitelé si nejsou jisti, proč Írán jedná právě takto. Podle jedné hypotézy jde o důsledek toho, že již nelze povstalce zásobovat letecky. Podle jiné se Írán snaží odlákat pozornost od jiného plavidla, které se nyní nachází v Ománu, odkud by případně mohly být zbraně do Jemenu propašovány po zemi. Ještě další domněnka tvrdí, že si Írán přeje vyvolat konfrontaci se Saúdskou Arábií a je přesvědčen, že v ní zvítězí, protože saúdská armáda je slabá a současně USA nemají dost vůle k podpoře svého spojence.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2015