Čínský drak se šklebí na někoho nalevo...

20. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová v minulém týdnu navštívila Litvínov. Při té příležitosti se vyjádřila také k situaci ve čtvrti Janov, kde - jak se neříká, ale myslí - žijí z velké části příslušníci romské menšiny. Paní ministryně pro tyto lidi vynalezla krásný nový termín, na němž by si George Orwell opravdu smlsnul. Podle ní jde totiž o "nepřizpůsobivé" obyvatele, kteří "odolávají sociální pomoci" ZDE.

„Od září se znovu zavádí veřejná služba. Chceme tím doslova zvednout dlouhodobě nezaměstnané z postelí. Pokud odmítnou, budou citelně sankciováni. Místo životního minima by měli pobírat pouze existenční minimum, což je takový rozdíl, že by se měli dlouhodobě nezaměstnaní do veřejné služby zapojit. Další změny se budou týkat zamezení zneužívání sociálních dávek souvisejících s bydlením," uvedla sociálně (?) demokratická ministryně práce a sociálních (?) věcí, která chce nejnověji zrušit například také vdovské důchody ZDE.

V Litvínově bylo k 31. 3. evidováno 59 574 uchazečů o zaměstnání a 4 248 pracovních míst ZDE. To znamená více než 14 uchazečů na jedno pracovní místo. Je vskutku s podivem, že někteří lidé, zvlášť pokud třeba nemají příliš vysokou kvalifikaci, v takových podmínkách "odolávají" sociální pomoci natolik zatvrzele a nepoučitelně, až jim ministerstvo musí nařídit práci za čtvrtinu minimální mzdy, která je i tak v ČR již nižší než na donedávna výrazně chudším sousedním Slovensku ZDE.

Jak ale velmi správně poznamenává Uwe Ladwig ZDE, "každý výběr znamená vědomou či nevědomou manipulaci". Toho si ostatně všimli již čeští filosofičtí klasikové Šimek s Grossmannem, když svého času občanstvo upozorňovali, že zdražení chleba bylo více než kompenzováno zlevněním lokomotiv.

Tak jsem si otevřel portál MPSV a porozhlédl se po úspěších paní ministryně Marksové, abych jen stále nekritizoval. A skutečně! Resort vlastně pracuje tak skvěle, že vloni na podpoře v nezaměstnanosti ušetřil až 400 milionů korun ZDE (pdf).

0
Vytisknout
11824

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2015