Jihoafrická republika nasadí armádu proti pogromům na přistěhovalce

22. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Jihoafrická vláda nasadí armádu v oblastech, kde došlo k vlně útoků na přistěhovalce a situace tam zůstává napjatá. Oznámila to ministryně obrany.

Ministryně Nosiviwe Mapisa-Nqakula oznámila opatření v johannesburské čtvrti Alexandra ZDE. Zde došlo v posledních dnech ke zranění dvou občanů Zimbabwe a vraždě Mozambičana. Avšak jednotky budou vyslány také do Durbanu, města na pobřeží, kde násilí propuklo. Násilí se koncentruje zejména do zmíněných aglomerací, Durbanu a Johannesburgu, kde žijí chudí přistěhovalci a Jihoafričané.

Při setmění navzdory oznámení ministryně nebyli v ulicích johannesburského předměstí Alexandry patrní žádní vojáci.

Násilí vyhnalo takřka 7 000 přistěhovalců do táborů kolem Durbanu, informuje organizace Lékaři bez hranic. Tábory vznikly také v Johannesburgu. Vlna útoků zasáhla především přistěhovalce z afrických států Malawi, Mozambiku a Zimbabwe.

V Malawi protestovalo takřka 2 000 osob před Vysokým komisařstvím Jihoafrické republiky v hlavním městě Lilongwe pod hesly jako "Jižní Afriko, proč zabíjíš své černé bližní?". Protestující požadovali, aby jihoafrická vláda přistěhovalce účinněji chránila.

V Pondělí se z JAR vrátilo takřka 400 občanů Malawi po celonoční cestě autobusem. V sousedním Mozambiku se ve stejný den vrátilo více než 100 osob.

Mozambický prezident Filipe Nyusi vyzval občany, aby se nemstili napadáním Jihoafričanů žijících v zemi nebo jihoafrických podniků.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2015