900 osob, které se utopily ve Středozemním moři, usmrtila strategie britské vlády

23. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Smrt 900 uprchlíků ve Středozemním moři nebyla "tragedií", píše v deníku Daily Telegraph Dan Hodges. Slovo "tragedie" naznačuje náhodnou událost. Smrt těchto 900 uprchlíků nebyla náhodná. Zabilo je přímé a úmyslné politické rozhodnutí. Politické rozhodnutí Evropské unie. A politické rozhodnutí britské vlády.

Loni v říjnu jsem psal o tom, jak britští ministři přijali novou strategii ohledně toho, co dělat s množstvím dětí, žen a mužů, kteří prchají z pekla Sýrie a Libye. Cílem této strategie bylo je utopit.

V britské Horní sněmovně oznámila náměstkyně britského ministra zahraničí Lady Anelay: "Nepodporujeme plánované operace na vyhledávání a záchranu uprchlíků ve Středozemním moři."

Zdůvodnila to tak, že se britská vláda domnívá, že záchranné operace činí pokusy uprchlíků dostat se přes Středozemní moře atraktivními a povzbuzují větší počty imigrantů k tomu, aby se pokusily o nebezpečnou plavbu přes moře.

Je nutno říci, že Lady Anelay vysvětlila argumentaci podkládající toto rozhodnutí docela jednoznačně. Lidé se dnes domnívají, že jestliže se pokusí dosáhnout útočiště přes moře, budou zachráněni. Jestliže jim bude záchrana odmítnuta, nebudou zachráněni. Utopí se. A až jich zemře dostatečně velké množství, lidem v Sýrii a v Lybii to dojde, že není žádná naděje na záchranu. V tuto chvíli se lidé přestanou pokoušet překročit Středozemní moře. Na to, aby se zamezilo přistěhovalectví, je nutno určité množství přistěhovalců utopit.

No, ta první část strategie Lady Anelayové opravdu funguje. Děti, ženy a muži se skutečně topí po tisících. Není jasné, kolik se jich bude muset dohromady utopit, než to dojde těm, kteří se pokoušejí překročit Středozemní moře.

Omlouvám se, tahle argumentace je levná. Ona to není politická strategie Lady Anelayové. Ta je pouze náměstkyní. Jde o politiku britského premiéra Davida Camerona. Ten se dnes účastní předvolební kampaně. Zajímalo by mě, zda ho průběžně informují o počtu mrtvých.

K uprchlíkům ze Sýrie a z Libye se obrátili zády i vládní koaliční partneři konzervativců, liberální demokraté. Proto jsou všichni ti uprchlíci mrtví. Ani šéf labouristické opozice Ed Miliband se nezastavil ani na okamžik a nezeptal se, jak je možné, že politická strategie topení imigrantů se v Británii roku 2015 stala přijatelnou.

Těch 900 mrtvých lidí nebylo obětí nějakého tragického incidentu. Tito lidé byli zavražděni. Byli zmasakrováni.

Vládní politická strategie požadovala, aby tito lidé zemřeli. Tak zemřeli.

Tato vládní politická strategie byla zavedena, aby ministři mohli voličům dokázat, že proti imigrantům jednají tvrdě. A ministři teď opravdu vypadají tvrdě. Velmi, velmi tvrdě.

Britské politické strany z celého politického spektra se snaží přesvědčovat voliče, že si myslí, že by Británie byla lepším místem k životu, kdybychom zvládli imigraci. A smrt 900 uprchlíků voliče do jisté míry přesvědčí, že to politikové myslí vážně.

Splnilo se nám naše přání. Těch 900 lidí do Británie nikdy nevkročí. 900 pracovních příležitostí bylo ochráněno pro Brity. 900 příbytků bylo ochráněno pro Brity. 900 nemocničních postelí bylo uchráněno pro Brity. 900 míst ve školách bylo uchráněno pro Brity.

Těch 900 lidí je mrtvých. Británie je na tom lépe.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9856

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015