Šéf pohraničníků EU tvrdí, že zachraňovat životy ve Středozemí nemůže být prioritou pro hlídky EU

23. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Fabrice Leggeri, ředitel pohraničního úřadu Evropské unie uvedl, že zachraňovat životy imigrantů ve Středozemním moři nemůže být prioritou pro námořní hlídky, které řídí, navzdory požadavkům, že by Evropská unie měla reagovat lidštěji poté, co o víkendu ve Středozemním moři zahynulo asi 800 osob.

V předvečer evropského summitu k imigrační krizi odmítl Leggeri požadavek, že by pohraniční hlídky Triton měly aktivně vyhledávat uprchlíky na lodích a zachraňovat je.

"Triton nemůže být vyhledávací a záchrannou operací. V našich operačních plánech nemáme možnosti, že bychom aktivně hledali lidi a zachraňovali je. To není mandátem naší organizace a pokud tomu rozumím, není to ani mandátem Evropské unie," řekl Leggeri.

Když se v sobotu večer u libyjských břehů překotila loď, vyvolalo to hněv veřejnosti. V pondělí se konalo mimořádné zasedání ministrů zahraničí a vnitra EU a ve čtvrtek se v té věci má v Bruselu konat mimořádná vrcholná schůzka.

Leggeri ale vyloučil, že by hlídky EU měly být umístěny nedaleko libyjských břehů, protože by to jen povzbuzovalo zoufalé uprchlíky, aby riskovali cestu přes moře.

Leggeriho výroky zklamou aktivisty, kteří doufali, že dosavadní letošní smrt 1 776 lidí donutí EU k návratu k rozsáhlým záchranným operacím, které byly loni v říjnu zrušeny, přestože loni zachránily 100 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6574

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015