Jude Slávie?

15. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Fotbal mě nezajímá, ale fotbalového fanouška na ulici stoprocentně poznám. Minulý týden v Praze vtrhla do tramvaje početná skupinka opilých fotbalových fanoušků a skandovala bezpochyby antisemitská hesla (např. "zkurvený židi"). A potom taky pokřik, jehož smysl mi unikal (jude, jude, jude Slávie, jude Slávie...), píše Jiří Pospíšil.

Na Aktuálně.cz jsem narazil na článek s názvem "Skvělá atmosféra s Jude Slavie" ZDE. Tento článek má mj. vysvětlil (zřejmě nejen) mně neznámý pokřik.

Najdeme tam ale také "pozoruhodný" komentář:

"Podle Valy [..] nelze najít žádnou spojitost Slávie s Židy, která by tento pokřik opravňovala. „Bavil jsem se s historikem, který zjišťoval, proč ten pokřik vznikl a čím je podložený. A když se to vezme podle počtu funkcionářů v klubech, tak víc židovská je Sparta,“ konstatuje."

V článku rovněž najdeme vysvětlení fotbalového internacionála Luhového, podle kterého fanoušci antisemiti nejsou:

"Nevnímám to. Beru to jako kulisu," říká [Luhový] s tím, že podle něho se podobné projevy přeceňují. "Většina těch diváků, kteří křičí, nejsou antisemiti, jen se snaží ukázat, že mají navrch vůči soupeřovým fanouškům. Jeden druhého se jen snaží znehodnotit, ponížit."

0
Vytisknout
12521

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2015