Desetitisíce Makedonců požadovaly rezignaci premiéra

18. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Desetitisíce lidí se v neděli shromáždili ve Skopje, aby žádaly odstoupení premiéra Nikoly Gruevského. Kvůli politické krizi vyvolané skandálem s masovými odposlechy postavili demonstranti stanové městečko před sídlem vlády, kdo někteří z účastníků hodlají zůstat až do splnění svých požadavků.

Lidé nesli plakáty s výzvami k odstoupení Gruevského, někteří také makedonské a albánské vlajky. Před vládou se shromáždilo asi 40 000 lidí, kteří premiéra obviňují z odpovědnosti za masivní korupci, nedemokratické praktiky a nezákonné sledování. Ke shromáždění promluvil lídr sociálně demokratické opozice Zoran Zaev, podle nějž se vláda tváří vlastenecky, ale rozkrádá.

Protestující vyzývali k vytvoření přechodné vlády, která by dovedla zemi k tomu, co označují za svobodné a spravedlivé volby.

Hněv příznivců opozice v posledních měsících podpořilo odhalení nahrávek, které mají dokazovat, že nejvyšší představitelé včetně samotného Gruevského se podíleli na korupci, falšování voleb a krytí vraždy. (Stále není jasné, která cizí zpravodajská služba opozici tyto nahrávky předala, ačkoliv Zaev se sám chlubil, že získal nahrávky ze zahraničí ze zpravodajského zdroje - KD.)

Bývalý bulharský premiér Sergej Stanišev také vystoupil na shromáždění a obvinil makedonskou vládu z rozkrádání veřejných prostředků a osobního obohacování.

Bývalý makedonský diplomat Nikola Dimitrov, který v letech 2006 - 2008 zastával v Gruevského kabinetu post náměstka ministra zdravotnictví, obvinil vládu, že plýtvá penězi na megalomanské projekty ve Skopje, zatímco země zůstává chudá a zaostalá.

Premiér mezitím oznámil na dnešek protidemonstrace svých příznivců, což vyvolává obavy z násilí. Gruevski také varoval už v sobotu, že pokud vypuknou nepokoje, policie "náležitě odpoví".

K demonstrantům se připojily tisíce příznivců čtyř menších albánských stran a jednoho hnutí. Albánci tvoří v Makedonii čtvrtinu obyvatel.

Protestní akci pořádají opoziční strany a podporuje ji řada nevládních organizací a hnutí za lidská práva, ale také studenti.

Shromáždění na podporu protestů proběhla v Amsterdamu, Londýně, Lublani, Sofii a Sarajevu.

Demonstranti tvrdí, že se vláda snažila zabránit lidem z jiných částí země v příjezdu do hlavního města. Podle opozičních stran dopravní společnosti zrušily autobusové spoje zamluvené protestujícími. Zaev včera na tiskové konferenci prohlásil, že společnostem bylo vyhrožováno podpálením autobusů.

Při předchozí menší demonstraci 5. května došlo ke srážkám, lidskoprávní organizace hlásí zatčení asi 40 účastníků, z nich 14 je stále zadržováno. Vláda byla obviněna, že se tak snaží zastrašit účastníky protestů. Nyní se opoziční předák Zaev zaručil, že udělá "vše, co je v našich silách", aby zabránil násilí.

Protesty neformálně monitoruje Evropský parlament s pomocí bývalého zpravodaje v Makedonii Richarda Howitta. Očekává se, že protesty později budou monitorovat poslanci z Německa, Švédska a Finska.

The European Parliament is informally monitoring the protests with the aid of the former rapporteur on Macedonia Richard Howitt. Several other MEPs from Germany, Sweden and Finland are also expected to attend the rally and its follow-up as observers.

Premiér Gruevski tvrdí, že zveřejněné nahrávky byly "vytvořeny" nejmenovanými "zahraničními službami" a předány opozici s cílem destabilizovat zemi.

Předchozí víkend při bojích s ozbrojenými albánskými separatisty v Kumanovu zemřelo 8 policistů a 37 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7257

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015