USA blokují snahu arabských spojenců vyzbrojovat Kurdy do boje proti "islámskému státu"

3. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Spojené státy blokují snahy arabských spojenců dodat letecky těžké zbraně Kurdům, kteří bojují proti "islámskému státu". A blízkovýchodní země také obviňují USA spolu s Británií, že nemají strategii pro boj s islamisty.

Někteří z nejbližších amerických spojenců se snažili po selhání amerického a britského vedení v operaci proti islamistům postupovat samostatně a dodat těžkou výzbroj přímo Kurdům, i kdyby s tím nesouhlasily irácké úřady a jejich američtí zastánci, kteří dodávají vše pouze přes Bagdád.

Pokusy přesvědčit Obamu o potřebě vyzbrojovat Kurdy přímo selhaly a v červnu je zamítl Senát. Američtí spojenci nyní hledají způsob, jak se obejít bez souhlasu z Washingtonu.

Blízkovýchodní státy považují islamisty za smrtelnou hrozbu a tvrdí, že Bílý dům ji podceňuje a nic vážně míněného nepodniká. Kurdové úspěšně bojují proti islamistickým jednotkám v Iráku i Sýrii, ale těžké zbraně si sami vyrábějí, nebo spoléhají na zbraně kořistního původu. Vláda v Bagdádu dostává značnou pomoc, ale z ní se ke Kurdům nedostane téměř nic. Evropské země nakoupily pro Kurdy množství zbraní, ale američtí velitelé, kteří dohlížejí na vojenské operace v Iráku, dodávky blokují.

Přitom Kurdové si stěžují, že irácká armáda na ústupu přenechává islamistům množství moderních amerických zbraní, proti nimž pak kurdské milice nemají k dispozici nic jiného, než zastaralou výzbroj sovětského původu.

Zejména Saúdská Arábie, Jordánsko a státy Perského zálivu kritizují nedostatek strategie a plánování v rámci Američany vedené kampaně a další spojenci tvrdí, že identifikovali jasné islamistické cíle, ale USA vetovaly útoky.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015