Pozvěte osamělé staré lidi do svých domovů, naléhá na Brity tamější ministr zdravotnictví

1. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé by měli zvát osamělé staré lidi, aby s nimi na určitou dobu žili v jejich domě či bytě, aby se tak omezila jejich izolace a snížil počet důchodců, kteří umírají "osamocenou smrtí", argumentuje britský konzervativní ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

Hunt také naléhá, aby lidé byli častěji a v těsnějším styku se staršími příbuznými, přáteli a sousedy. Hunt poukazuje na případ muže, který byl tento týden nalezen v Edinburku až tři roky po jeho smrti. Poukazuje také na to, že se v Anglii koná denně osm pohřbů osamělých starých lidí, které financují komunální úřady.

"Skutečně říkáme, že tito lidé neměli žádné živé příbuzné nebo přátele? Nebo je to něco smutnějšího, že to, že žijeme atomizované životy plné práce, že jsme tak izolováni od vzdálenějších příbuzných, že nemáme tušení, ani kdy zemřou? V Japonsku umírá ročně 30 000 osamělých lidí a dokonce pro to mají i slovo, kudokuši, což znamená "osamělá smrt", Kolik osamělých smrtí máme v Británii, kde podle organizace Age UK nemluvilo s nikým za poslední měsíc milion lidí?"

Hunt také chválí organizaci Shared Lives, Sdílené životy, která platí občanům, aby se starali za zranitelné lidi, včetně důchodců, kteří nedávno byli propuštěni z nemocnice anebo jim zemřel někdo blízký, a aby s nimi zůstávali, dokud se nedostanou z traumatu. Pomoc je poskytována i lidem s duševními problémy.

Hunt poukazuje na to, že šest milionů pečovatelů a pečovatelek v Británii a silná síť charitativních organizací dělají dobrou práci, ale to nestačí pro pomoc rostoucím počtům starých lidí. "Péče o staré lidi a přátele se bude muset stát součástí života všech z nás," zdůraznil ministr.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13844

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2015