Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov je souzen v Rusku za "terorismus"

22. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Mezinárodními cenami oceněný ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov, který loni kritizoval anexi Krymu Ruskem, byl navzdory mezinárodním protestům postaven před soud.

Agenti FSB zatkli Olega Sencova, 39, v Simferopolu na Krymu v květnu 2014 poté, co se účastnil protestu proti anexi ukrajinského poloostrova Ruskem. Sencov byl členem prokyjevské organizace AutoMajdan a přivezl potraviny ukrajinským vojákům, kteří se zabarikádovali na svých základnách poté, co ruské jednotky v únoru 2014 Krym okupovaly.

Loni podepsali známí filmoví režiséři včetně Pedro Almodóvara, Kena Loache, Bély Tarra a Wima Wenderse otevřený dopis prezidentu Vladimíru Putinovi, protestující proti "zjevně svévolnému věznění ukrajinského režiséra".

Sencov se jako svobodný otec staral o své dvě děti a provozoval v Simferopolu počítačový klub, než mu úspěch jeho prvního filmu, Gamer (2011), umožnil, aby se věnoval natáčení filmů na plný úvazek. Spolu s dalším obžalovaným, levicovým aktivistou Alexandrem Kolčenkem, 24, čelí oba dvaceti letům vězení, pokud budou odsouzeni, že organizovali požáry v úřadovnách dvou proruských organizací.

Po zahájení procesu v Rostovu na Donu tvrdil vládní prokurátor, že Sencov vytvořil "teroristickou organizaci" na příkaz ultranacionalistické ukrajinské strany Pravý sektor. Prokurátor tvrdí, že Sencov prováděl teroristické útoky za účelem "destabilizace situace a ovlivnění státní orgánů, aby vyčlenili republiku z Ruské federace".

Sencov a jeho údajní podřízení jsou obvinění, že založili požáry v místní úřadovně vládnoucí strany Jednotné Rusko a ve vstupu do budovy pronajímané Ruskou komunitou na Krymu během týdne, kdy se konalo kontroverzní referendum o připojení Krymu k Rusku, v březnu 2014.

Prokurátoři také tvrdí, že Sencov se připravoval vyhodit do povětří pomník Vladimíra Iljiče Lenina a památník s věčným plamenem. Filmový režisér je také obviněn, že získával výbušniny a dovážel zbraně a munici, protože údajně nařídil podřízeným, aby vyrobili časovanou bombu, a ukázal jim pistoli.

Jak Sencov, tak Kolčenko obvinění popírají. "Opakuji, že považuji tento případ za politický a zfalšovaný," řekl Sencov u soudu.

Spojené státy, Evropská unie a Ukrajina odsoudily, že ruské úřady Sencova vězní a že mu nechtějí dovolit, aby se setkal s ukrajinským konzulem. Znepokojení také vyvolává tvrzení obhájce Dmitrije Dinzeho, že Sencov byl mučen agenty FSB.

Proces s pilotkou Naďou Savčenkovou, dalším ukrajinským občanem, uvězněným v Rusku za kontroverzních okolností, má začít letos v létě v městě nedaleko Rostova na Donu. Vyšetřovatelé tvrdí, že řídila ostřelování, které usmrtilo na východní Ukrajině dva ruské novináře, avšak Savčenková svědčí, že byla zajata v boji, převezena přes hranici a obviněna z vykonstruovaných trestných činů.

U soudu se Sencovem se svědci vyjadřovali mlhavě ohledně dopadu údajných "teroristických činů", které prý spáchal filmový režisér.

Obhájce Dinze sdělil tiskové kanceláři AFP, že očekává, že Sencov bude shledán vinným, ale že by mohl být později vyměněn za osoby "důležité pro Rusko".

Vice než deset krymských Tatarů a Ukrajinců bylo usmrceno, nebo se pohřešují od doby, kdy Rusko okupovalo Krym, a aktivisté, kteří proti anexi protestovali, jsou šikanováni a stíháni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6704

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2015