Viktor Orbán pronáší nepřijatelné ultrapravicové projevy - Evropská unie mu to toleruje

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Ultrapravicová seskupení ve střední Evropě jsou bez vlivu a bezvýznamná, argumentuje v deníku Guardian Cas Mudde. Šéf maďarského státu Viktor Orbán však pronáší absolutně nepřijatelné projevy - a Evropská unie mu to mlčky toleruje.

Viktor Orbán vede protiimigrační kampaň, která je každým dnem problematičtější. O minulém víkendu pronesl projev, v němž pravil:

"Nyní jde o Evropu, o evropský způsob života, o přežití nebo o zmizení evropských hodnot a národů, o jejich proměnu k nepoznání. Rádi bychom, aby byla Evropa zachována pro Evropany. Ale je něco, co vyloženě chceme, protože to závisí jen na nás: Chceme si zachovat maďarské Maďarsko."

Tento Orbánův projev byl daleko horší než nechvalně známý projev Enocha Powella z roku 1968 varující před imigranty. Powell tehdy za ten xenofobní projev přišel o svou funkci v konzervativní britské vládě - Orbán je všemocný vládce Maďarska, jemuž někteří přezdívají Orbánistán. Nejenže varuje před "přežitím, nebo zmizením evropských hodnot a národů", ale také organizuje xenofobní kampaně za referendum a staví zdi na svých hranicích - čtvrt století poté, co byla železná opona zrušena paradoxně právě v Maďarsku.

Je velmi znepokojující, že Evropská unie vůči Orbánovým xenofobním a autoritářským výstřelkům mlčí. Protirasistické organizace a levicová média odsuzují rasismus a fašismus okrajových ultrapravicových organizací. Zatímco však bojují proti radikální pravici na okrajích evropské politiky, radikální autoritářská pravice se zakořeňuje v samém jádru EU. Je načase změnit priority.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9346

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2015