Dvojí tvář Maďarska: bití uprchlíků i nezištná pomoc

6. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Je to příběh dvojího Maďarska. Oficiální maďarská média zakázala záběry uprchlických žen a dětí v televizi, aby to nevyvolávalo mezi obyvatelstvem soucit a aby se udržovala představa, že jde o invazi mužské cizácké armády. Mladý syrský architekt mi řekl dnes na budapešťském nádraží Keleti, že v internačním táboře Roecske nedaleko Szegedu, kde ho drželi tři dny, maďarští zřízenci bili mnoho uprchlíků a dávali jim k jídlu vepřové. Ukázal mi na svém telefonu fotografie tábora - jeden velký a špinavý stan, který poskytoval jen základní střechu nad hlavou, píše z Budapešti Paddington Tucker.

Avšak druhé Maďarsko je pro život - lidé přicházejí k nádraží po řadu dní a přinášejí uprchlíkům jídlo, přikrývky a oděvy, nabízejí solidaritu a laskavá slova uprchlíkům. Budapešťskou policii pochválila organizace Migration Aid za její dobrou práci při ochraně uprchlíků před ultrapravicovmi živly, které byly v pátek v ulicích kvůli fotbalu.

Byli jsme dnes na silnici 17 km západně od Budapešti, když stovky uprchlíků šly pěšky směrem k Německu. Desítky místních lidí jim přinášely jídlo, pití a tašky, i velmi chudí lidé.

Vypadalo to, že tím protestují proti své vládě, jejíž rétorika a způsob, jímž se k této krizi postavila, jim přineslo tolik hanby.

0
Vytisknout
7557

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2015