EU: Francie je připravena vyjít vstříc Britům, varuje před zánikem eura

25. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Francie je připravena podpořit změny v evropských smlouvách, aby udržela Británii v Evropské unii. Současně varuje Německo, že by bylo chybou neuznat "legitimní požadavky" Londýna.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Emanuel Macron, francouzský ministr hospodářství, prohlásil, že lze najít "kreativní přístupy" k novelizaci evropských smluv a zastavit odchod Británie z EU. Řekl to během návštěvy Londýna, při níž propagoval program "průmyslového znovuzrození" Francie.

Toto vyjádření přichází den po setkání britského premiéra Davida Camerona s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem v Chequers. Zdá se, že Paříž se snaží zabránit střetu s Británií.

Podle Macrona by změny ve smlouvách o členství Británie v EU mohly být spojeny s reformou eura a širší dohodou v rámci EU.

Zdá se, že Francie je rozhodnuta udržet Británii v EU, v neposlední řadě proto, že jde o blízkého partnera v zahraniční a obranné politice. Nikdo si nepřeje tahanice s Británií, když Východní Evropa rebeluje kvůli uprchlíkům a samotná EU čelí existenciální krizi. Avšak Francie na druhé straně není připravena přejít k Evropě, která by existovala jen na papíře.

Macron varoval, že eurozóna se rozloží v bouři populistické revolty, pokud se Berlín nevzdá vehementní opozice vůči fiskální unii a velkým transferům do chudších oblastí.

Podle bývalého bankéře Macrona je v současnosti měnový blok zásadně nefunkční, pokud neexistuje společný rozpočet a zadlužené země na periferii zůstávají v permanentních problémech.

"Pokud nepůjdeme vpřed, rozhodujeme se rozpustit eurozónu. Musíme si vybrat: Je to systém stálých směnných kurzů, nebo měnová unie?", prohlásil ministr.

Současně přirovnal boj o euro k Třicetileté válce v Evropě, konfliktu mezi kalvinisty a katolíky. "Kalvinisté si přejí dosáhnout toho, aby jiní platili do konce života. Chtějí reformy, nebo odmítají přispívat k jakékoliv solidaritě. Na druhé straně jsou katolíci, z větší části na periferii," řekl Macron. "Musíme opustit tuto náboženskou válku."

Macron opakovaně tvrdí, že jednostranný německý přístup ke krizi v eurozóně je příčinou deflace v regionu. Podle něj jsou zranitelné země nuceny k tvrdým reformám výměnou za malou solidaritu.

To je dar "demagogům" schopným kapitalizovat resentimenty vůči Bruselu, upozornil ministr s jasnou narážkou na 29 % preference ultrapravicové Národní fronty, která slibuje návrat k franku.

Vrozené vady evropské měnové unie vyvolaly situaci, kdy jádro eurozóny vysává život ze zbytku unie. "Periferie se nikdy nesblíží (s jádrem) bez fiskálních transferů," řekl Macron.

Vyzval ke zřízení investiční a finanční instituce v rámci Evropské měnové unie, která by měla pravomoc zvyšovat daně kvůli vyrovnání se s asymetrickými šoky v jedné z oblastí, pravděpodobně prostřednictvím daně z přidané hodnoty.

Náklady na nezaměstnanost by měly být placeny ze společného systému sociálního pojištění. Struktura by měla vzniknout kolem stávajícího mechanismu ESM pod exekutivní kontrolou komisaře EU odpovědného Evropskému parlamentu.

V Německu všechny velké strany oponují jakýmkoliv plánům na "transferovou unii". Hlavním důvodem jsou zkušenosti se začleňováním východních spolkových zemí.

Podle německých expertů by náklady na ekonomickou podporu poloviny Evropy byly vyšší než reparace, které Německo muselo splácet v důsledku podpisu Versailleské smlouvy v roce 1919. A to by zničilo konsensus na podpoře evropského projektu. Kromě toho tvrdí, že taková změna by vyžadovala změny v německé ústavě, čili dvoutřetinovou většinu v obou komorách parlamentu.

Podle diplomatů by výměna mohla spočívat v tom, že se Francie vzdá části suverenity a Německo přijme nějakou formu sdílení dluhového břemene, ale taková dohoda vypadá nerealisticky.

Macron se právě pokouší ve Francii o "thatcherovské" reformy, které rozzuřily část levého křídla socialistické strany. Podle jeho názoru však tentokrát oponenti nedokážou zmobilizovat účinný odpor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9658

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015