Vzniká v Jemenu příští evropská migrační krize?

25. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Najednou všichni vědí o Sýrii, když se pohnuly statisíce uprchlíků do Evropy. Ale dále na jihu se rozpadá jiná blízkovýchodní země, údajně ještě rychleji. Začnou do Evropy proudit také uprchlíci z Jemenu?

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pokladna na letišti má před sebou dlouhou frontu. Jemenská vyšší a střední třída bojuje o místa v příštím letadle, které by zájemce odvezlo ze země.

Funguje pouze jedna komerční trasa: Jednou denně do jordánského hlavního města Ammánu. Pokud si dnes zamluvíte letenku, možná se vám podaří odletět za šest týdnů.

Agentura OSN pro uprchlíky tvrdí, že od zahájení Saúdy vedené intervence proti proíránským Húsiům v březnu letošního roku už zemi opustilo přes 100 000 lidí. Z nich je jen 40 000 Jemenců. Zbytek tvoří cizinci, vesměs z oblasti Afrického rohu, kteří se vrací domů.

Mluvčí UNHCR Andreas Needham sdělil agentuře IRIN, že skutečné počty mohou být větší, protože agentura i jemenské úřady mají pouze údaje od lidí, kteří se na ně obrátili s žádostí o pomoc.

Po celé zemi uprchlo před válkou 1,5 milionu lidí. Šéf Mezinárodního Červeného kříže tvrdí, že intenzita konfliktu během pěti měsíců způsobila, že země vypadá jako Sýrie po čtyřech letech války.

Mezi lidmi nakupujícími letenky je jen málo těch, kdo chtějí zůstat v Jordánsku, až se tam dostanou. Někteří se zmiňovali o USA, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Malajsii.

Mohou se tedy Jemenci stát další vlnou uprchlického přílivu do Evropy? Stručná odpověď patrně zní, že zatím nikoliv.

Za prvé jsou tu víza. Získat je je téměř nemožné. A na rozdíl od Syřanů Jemenci nedostanou automaticky víza do Turecka, odkud cestuje většina uprchlíků a migrantů do Evropy. Je pro ně tedy velmi obtížné dostat se do míst, odkud probíhá pašování lidí. Podle řecké pobřežní stáže bylo letos zaznamenáno jen 94 Jemenců. Další alternativou je cesta přes Libyi. Jenže byť jen dostat se tam znamená výzvu, nemluvě o překročení Středozemního moře, které následuje.

Jemen je také o dost chudší než Sýrie a cena letenky je pro většinu finančně nedostupná. Jedna osoba platí necelých 700 dolarů, a to si mohou dovolit jen nejbohatší. A navíc pokladna přijímá jen platby v dolarech, které je téměř nemožné sehnat.

Hanibal Abiy Worku, který řídí operace Norské rady pro uprchlíky, sdělil IRINu, že dokonce cesta bárkou do Džibutska, na niž jsou nasazovány často jen lodě normálně přepravující skot (Jemen dováží většinu potravin z afrických zemí - KD), je příliš drahá.

Jemen je již z geografických důvodů od Evropy oddělen daleko "důkladněji" než Sýrie nebo Libye. Mnozí se jej snaží opustit přes severní hranici do Saúdské Arábie, ale tudy se do Evropy pravděpodobně nedostanou, protože by museli přes Sýrii.

Jemenci jsou v podstatě v pasti. Avšak není zcela vyloučeno, že by se někteří jednoho dne, pokud válka bude pokračovat, mohli dát ze zoufalství na cestu právě do Evropy, jakkoliv to znamená velmi obtížný podnik.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7261

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2015