V Německu vládne ve vládě ohledně uprchlíků chaos

11. 11. 2015

čas čtení 2 minuty

Ve středu v poledne převzaly Novinky zprávu serveru Euroobserver, že prý německé ministerstvo vnitra rozhodlo začít znovu uplatňovat dublinský předpis a že nebude dále přijímat uprchlíky.

Tuto informaci skutečně vydalo v úterý německé ministerstvo vnitra, avšak němečtí sociální demokraté zuří, že toto rozhodnutí německého ministerstva vnitra  nebylo projednáno v německé vládě. Jak informuje německá televize, ministr vnitra de Maiziere má z toho, že vydával rozhodnutí, která nekonzultoval s vládou, dosti podstatný průšvih.

Dvakrát v posledních dnech totiž vydal německý ministr vnitra rozhodnutí, která nebyla předtím schválena ve vládní koalici, stěžují si sociální demokraté. Nyní z toho vyvodili koaliční partneři důsledky. De Maiziere bude muset ve vládě každý týden předkládat zprávy ze své činnosti. Uvedla to vedoucí poslaneckého klubu německých sociálních demokratů Christine Lambrecht. Podle ní není krize v německé vládě, ale v křesťanskodemokratické unii. Lambrechtová konstatovala, že je velmi rozhněvána, že v současnosti není jasné, "kdo v CDU/CSU drží otěže". Je to prý tak, že prohlášení vydá ministr vnitra a to pak potvrdí ministr financí, aniž by o něm rozhodla vláda. Týká se to de Maizierova prohlášení ohledně zákazu sjednocování uprchlických rodin ze Sýrie, které musel zrušit, a také jeho nynějšího prohlášení ohledně údajného znovuzavedení dublinského předpisu.

Němečtí sociální demokraté odmítli zákaz sjednocování rodin a Lambrechtová se také ostře staví proti znovuzavení dublinského předpisu. Mimo jiné je to prý zcela neuskutečnitelné a od de Maizierova prohlášení byli do jiné země EU podle tohoto předpisu deportováni přesně čtyři uprchlíci.

De Maiziere učinil obě prohlášení, aniž by je konzultoval se sociálními demokraty či s CDU/CSU. Jeho nekoordinovaný přístup se stal terčem kritiky i v CDU/CSU, přestože na rozdíl od sociálních demokratů se někteří členové unie za de Maziereova rozhodnutí postavili.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
8558

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015