Roboti povedou k likvidaci 50 procent pracovních míst, varuje ekonom Bank of England

12. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Analýza Anglické banky zjistila, že nejohroženější jsou administrativní, kancelářská a výrobní zaměstnání

Anglická ústřední banka ve své nejnovější analýze varuje, že Británie přijde v důsledku robotizace o 15 milionů z dosavadních 30 milionů pracovních příležitostí. Vzniklý "třetí věk strojů" povede k omezení pracovního trhu a k prohloubení propasti mezi bohatými a chudými. Stroje totiž nyní dokáží provádět nejen mechanické, ale i kognitivní úkony.

Nejohroženější jsou špatně placená pracovní místa, ale zlikvidována budou i zaměstnání středně vysoké kvalifikace.

K první průmyslové revoluci došlo v polovině 18. století, k druhé v druhé polovině 19. století. Třetí průmyslová revoluce - éra informační technologie - povede k intenzifikaci trendů, které existovaly už při prvních dvou revolucích: likvidace velké části pracovních příležitostí, rozšiřující se platové rozdíly a pokles podílu dělníků na příjmech.

Otázkou je, ptají se autoři studie, co se stane teď. Dojde k téže situaci jako v 19. století, kdy zvýšení produktivity povede k zvýšení mezd a podílu dělnické třídy na práci? Anebo tomu bude jinak a dojde k naprosté změně pracovního trhu?

I při předchozích průmyslových revolucích docházelo k prohlubování rozdílu mezi kvalifikovanými a nekvalifikovanými pracovníky a tento proces se zrychluje.

Už nyní zřejmě rostoucí automatizace pracovních procesů vede k poklesu mezd. Vysvětluje to zřejmě, proč zůstává inflace tak nízká.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7815

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015