Bernard Kouchner: My nebojujeme proti náboženství

15. 11. 2015

čas čtení 4 minuty

Bernard Kouchner: My nebojujeme s náboženstvím, bojujeme proti extremistům, kteří hovoří jménem náboženství. Oni říkají, že představují náboženství. Oni to náboženství vůbec nepředstavují. Máme ve Francii 6 - 7 milionů muslimů. Jsou to Francouzi. Ti nepodporují ISIS. Vítězstvím ISIS by byla občanská válka mezi dvěma skupinami ve Francii. To nechceme.

Jon Snow, Channel Four News: Teď tu máme bývalého francouzského ministra zahraničí a humanitárního aktivistu Bernarda Kouchnera. Pane Kouchnere, pan prezident řekl, že jsme ve válce. Co to znamená?

Bernard Kouchner: Znamená to, že včera tu byla válečná situace na pařížských ulicích. Způsob, jímž zabili těch 129 lidi, pamatujte, to byla metoda války. Ale to neznamená, že jsme ve válce s nějakou zemí, nebo nějakou organizací nebo politickým hnutí. My jsme ve válce s barbarskými lidmi a terorismem, to je všechno. Musíme reagovat.

Jon Snow: Ale ono to není úplně všechno. Amerika a Francie dnes zdůraznily, že zintenzivní svůj boj proti ISIS v Sýrii a v Iráku.

Bernard Kouchner: A vy, Britové, a všichni, pro které zvoní tato hrana, všichni stojí za demokratickou společnost. Oni včera chtěli zabít náš způsob života. Jídla, modlitby. Náš způsob, jímž jsme svobodní. Ve městě.

Jon Snow: Hudbu.

Bernard Kouchner: Hudbu. Všechno. Hudbu, samozřejmě, moderní hudbu. Tak to my nemůžeme přijmout. Oni nejsou ve válce s Francií. Oni nejsou ve válce se Spojenými státy americkými ani s Ruskem.

Jon Snow: Chcete říct, že jsou ve válce s tím, čím jsme.

Bernard Kouchner: S tím, čím jsme, jak se chováme, jak se budeme dál chovat a bránit své hodnoty.

Jon Snow: Ale jak koherentní, jak přímé myslíte si jsou ty linie? ISIS v poušti Iráku a Sýrie a někteří z nich jsou Francouzi, mladí Francouzi...

Bernard Kouchner: A někteří jsou Britové, někteří jsou Američané...

Jon Snow: Samozřejmě.

Bernard Kouchner: Více než 3000 dobrovolníků se tam vydalo ze spousty západních zemí. Ale to není problém. Problém je jak reagovat. Je možné se zbavit pana Bašára? To nevím. Protože on je částečně, hlavně, odpovědný za tuto situaci. Je možné dosáhnout dohody mezi Ruskem a USA? Myslím si, že ano.

Jon Snow: Ale je jen on hlavně odpovědný za tu situaci? Přece jsou i jiné síly, které jsou za ni odpovědné. Co například wahabisté. Extremní náboženské síly, hlavně ty v Saúdské Arábii.

Bernard Kouchner: Máte absolutní pravdu. Musíme hovořit o postavení Íránu, o postavení Saúdské Arábie a o postavení Turecka.

Jon Snow: Myslíte si, že diplomaté hovoří otevřeně se Saúdskou Arábií? Odváží se?

Bernard Kouchner: Myslím si, že to závisí na jejich politických příkazech. Nejsou sami. Musíme dosáhnout míru v Sýrii. To je hlavní a nejdůležitější věc, kterou musíme udělat. Tak je možné, abychom to dokázali sami? Koalice na jedné straně? Mít dvě koalice, to není možné podpořit. Já nemluvím jménem vlády, ale jsem přesvědčen, že to bude jednodušší, pokud vznikne konsensus ohledně programu jak se zbavit ISIS, s kterým budou souhlasit i Rusko.

Jon Snow: Já si nemyslím, že vy byste podporovat vyslání pozemních vojsk.

Bernard Kouchner: Vůbec ne. To není nutné. Ale my podporujeme Kurdy. A měli bychom trvat na pomoci pro kurdský lid. Před třemi dny zaznamenali velké vítězství v Sindžábu proti Isis. Takže pozemní vojska tam jsou. Musíme jim pomoci. Tanky, protiraketovými zbraněmi, a tak dále.

Jon Snow: Ale jak tento zvon tady zvoní na památku těch, kteří zemřeli, nemáme vůči nic povinnost poprvé v moderní hístorii se postavit proti náboženským silám? V Perském zálivu. A zejména v Saúdské Arábii? Neměli bychom zkrotit jejich síly?

Bernard Kouchner: Ne. My nebojujeme s náboženstvím, bojujeme proti lidem, kteří -

Jon Snow: Těm extremistům v tom náboženství?

Bernard Kouchner: Těm extremistům, kteří hovoří jménem náboženství. Oni říkají, že představují náboženství. Oni to náboženství vůbec nepředstavují. Máme ve Francii 6 - 7 milionů muslimů. Jsou to Francouzi. Ti nepodporují ISIS. Vítězstvím ISIS by byla občanská válka mezi dvěma skupinami ve Francii. To nechceme.

0
Vytisknout
7880

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015