Spektakulární úspěch Islámského státu ve Francii

Nacionální fronta Marine Le Penové zaznamenala výrazné vítězství v prvním kole komunálních voleb ve Francii

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Ultrapravicová Nacionální fronta po pařížských útocích ze 13. listopadu zvítězila v prvním kolem regionálních voleb ve Francii. Umístila se jako první v polovině regionů ve Francii. Je to dosud nejvyšší volební podpora, jakou kdy tato protiimgrační, protievropská strana kdy zaznamenala v místních volbách. Pokud si Nacionální fronta zachová svou volební podporu i v druhém kole příští týden, zřejmě dojde k radikální změně na francouzské politické scéně.

Nacionální fronta se ostře staví proti islámu a podporuje bezpečnostní opatření a "národní totožnost". Její podpora stoupla v důsledku pařížských útoků před třemi týdny. Podle prvních odhadů získala Nacionální fronta letos až 27-30 procent hlasů oproti pouhým 11 procentům v posledních regionálních volbách v roce 2010. Strana se umístila jako první v šesti ze třinácti francouzských regionů, což je pro ni obrovské vítězství, protože dosud neovládala ani jediný francouzský region.

Šéfka strany Marine Le Penová získala osobně více než 40 procent hlasů v severním, chudém regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie, který má asi 6 milionů obyvatel. Region byl tradičně levicový, protože v něm vládne vysoká nezaměstnanost a chudoba. Klíčem k vítězství Le Penové byla vysoká podpora v městě Calais, kde získala její strana více než 50 procent voličských hlasů v důsledku přítomnosti uprchlíků, kteří se snaží dostat do Británie.

Pravicová strana Republikánů Nicolase Sarkozyho se umístila jako druhá a socialisté prezidenta Hollandea jako třetí. Teď je otázkou, zda Nacionální strana zkonsoliduje své vítězství v druhém kole voleb dne 13. 12.

Za osmnáct měsíců se ve Francii mají konat prezidentské volby a pokud se ultrapravici podaří zvítězit v druhém kole nynějších komunálních voleb, bude to výrazným odrazovým můstkem pro získání prezidentského úřadu.

Le Penová zmírnila rétoriku své strany a opustila její antisemitismus, rasismus a militarismus. Avšak strana stále zastává ostře antimuslimské, protiimigrační a protievropské postoje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5928

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2015