Šéf Pegidy vyvolal zuřivou reakci, když spojil ohrožení v Mnichově s uprchlíky

1. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Lutz Bachmann vzkázal Němcům, kteří vítali uprchlíky na hlavním mnichovském nádraží, aby se tam teď po vyhlášení nádraží terčem možného útoku vrátili

Šéf německé protiislámské organizace Pegida vyvolal zuřivé rozhořčení, když spojil údajný plánovaný teroristický útok proti dvěma nádražím v Mnichově s desetisíci uprchlíků, jimž Němci při jejich příchodu letos na podzim tleskali.

Krátce poté, co policie nádraží uzaařela, Lutz Bachman napsal na Twitteru, že Němci, kteří vítali uprchlíky, by se na nádraží měli vrátit a nechat se vyhodit do povětří.

"Všichni vítací tleskači by se měli okamžitě dostavit na hlavní mnichovské nádraží," napsal Bachmann na Twitteru:

Jeho reakce přichází ani ne den poté, co kancléřka Angela Merkelová ve svém novoročním projevu apelovala, aby lidé nenásledovali rasisty, kteří šíří nenávist.

Bachmann založil Pegidu v říjnu 2014 ve svém domovském městě Drážďanech. Jméno je zkratkou názvu Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu. Původně to byla malá organizace, která se však rozrostla v amorfní ultrapravicové populistické hnutí, které mělo podporu asi 30 000 osob. V létě 2015 podpora Pegidy začala klesat, ale s příchodem uprchlíků začala zase stoupat.

Jiní uživatelé Twitteru reagovali na Bachmannovo vyjádření s pohrdáním. Student Andre Gotthart napsal: "Prostě vypadni odsud. Ubožáku. Bezcenný Němče." Dieter Janecek, poslanec za Stranu zelených, napsal: "Bylo by krásné, kdybys měl mozek. Mohl by sis ho vypít." Kim Torster napsal: "Tohle je opovrženíhodné. Nechápeš, před čím lidé prchají? Styď se."

Bachmann na to reagoval bez omluvy: "Nechápu, proč zuříte. Vy tleskači-idioti jste chtěli uprchlíky v Evropě. Proč se teď počůráváte a ne na nádraží v Mnichově?" Pak na Twitteru přeposlal novoroční blahopřání Donalda Trumpa.

Rozhodnutí Merkelové přijmout rekordní počet žadatelů o azyl, polovinu z nich ze Sýrie, ostře rozdělilo německé veřejné mínění. Je to pociťovat zejména ve městech a v menších osadách, které čelí obrovským logistickým problémům jak poskytovat nově příchozím potraviny a ubytování. Hlavním odpůrcem přijímání uprchlíků je bavorská strana CSU.

Merkelová se snaží přimět ostatní členské země EU, aby přijaly víc uprchlíků, zatím bezúspěšně.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6703

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2016