BBC: Co se stane v roce 2016?

3. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

Novináři jsou tady od toho, aby informovali o tom, co se stalo, nikoliv aby budovali vzdušné zámky ohledně toho, co se má stát v budoucnosti, konstatoval na začátku pořadu rozhlasu BBC o tom, co se snad stane v roce 2016, v sobotu po poledni jeho moderátor. Nicméně pak vyzval čtyři čelné zahraničněpolitické reportéry a editory společnosti BBC, aby se - jako každoročně na přelomu nového roku - pokusili podle dnes existujících trendů zhodnotit, co se bude dít v roce 2016.

Evropa bude podle nich ve velmi problematické situaci. Ani v roce 2016 nebude Evropská unie schopna vyřešit uprchlickou krizi. Bude stavět ploty a její mezinárodní pověst bude dále výrazně upadat. Budou sílit tendence k vzájemné izolaci jednotlivých států od vnějšího světa, i na internetu. Uprchlíci se octnou ve strašlivé situaci. Ekonomicky zůstane Evropa ve stagnaci, aavšak veškerou pozornost politiků od jiných problémů bude absorbovat neřešená uprchlická krize.

V roce 2016 se velmi pravděpodobně bude konat v Británii referendum o možném odchodu z Evropské unie, protože je nebezpečné ho odkládat. Výsledek bude velmi těsný, a pokud tomu tak bude, konflikt mezi eurofily a euroskeptiky v Konzervativní straně ji bude i nadále rozervávat a znemožní Británii, aby prováděla jakoukoliv zahraniční politiku v Evropě - země bude dále sžírána tímto vnitropolitickým konfliktem. Britskou veřejnost od dalšího členství v EU bude odrazovat stále zuřící uprchlická krize.

Ve Spojených státech bude zvolen prezidentem buď za Republikány mladý kandidát kubánského původu Marco Rubio, anebo Hilary Clintonová. Pravděpodobnější je prý volba Rubia, neboť Clintonová může být odmítnuta jako představitelka odtažitého, blazeovaného arogantního establishmentu.

V Rusku na celé čáře zvítězí ve volbách Putinovo Sjednocené Rusko a Putinova vláda si dá velký pozor, aby se v předvolební kampani nevyskytly žádné opoziční hlasy. Především v důsledku radikálního poklesu ceny ropy však bude Rusko nadále v drastické ekonomické situaci. Po vítězných volbách to tvrdě odnesou ruští chudí.

Trvale sníženou cenou ropy budou trpět předevší její vývozci, zejména Nigérie, kde žije téměř sto milionů lidí na hranici chudoby. V důsledku propadu nigerijské ekonomiky, která je závislá na vývozech ropy, budou nigerijští chudí ve velmi obtížné situaci. Nízká cena ropy jde na ruku americké zahraniční politice. Zajišťuje například, že ani po zrušení vývozních sankcí nezaznamená Írán výraznější zisky.

Prospěch z ekonomického vývoje budou mít ti lidé na této planetě, kteří jsou už bohatí, chudí naopak ještě více zchudnou. Ekonomicky budou prosperovat menší země, které nejsou závislé na ziscích z vývozu ropy a investovaly do znalostní ekonomiky.

Rusko bude mít velký problém z islamistickým extremismem ohrožujícím zemi z Afghánistánu. Putinovo vojenské angažmá v Sýrii je rizikové, jak se prokazuje už nyní, kdy ruská velvyslanectví, případně hotely pro ruské turisty v zahraničí musejí být přísně střeženy před teroristy. Je nepravděpodobné, že by se válka v Sýrii vyřešila, neboť tam proti sobě bojuje příliš mnoho nejrůznějších zájmů. V Íránu se také budou konat volby, ale posílí v nich náboženští dogmatici. Islámský stát přijde o část svého území, které ovládá na Blízkém východě, a tedy i o část svých příjmů, ale bude o to aktivněji páchat atentáty v jiných částech světa.

Hlavním faktorem ovlivňujícím situaci na světě bude globální oteplování, čehož předzvěst vnímáme letos v zimě, tedy El Niňo a El Niňa. Lze očekávat další velké přírodní katastrofy, především obrovské sucho, které bude nutit lidi ve velkých počtech, aby se dávali na útěk ze svých domovů.

Pokrok bude zaznamenán v počítačové technologii, zejména u počítačových mozků, které budou schopny se více samy učit. Výrazný pokrok bude také zaznamenán v biotechnologiích.

0
Vytisknout
9333

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2016