Francie odložila likvidaci tábora Džungle v Calais kvůli riziku pro děti bez dospělých

21. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Sčítání uprchlíků zjistilo, že v Calais je třikrát více lidí, než co tvrdily oficiální odhady, včetně 445 dětí

Nucená likvidace a vyhnání tisíců uprchlíků z uprchlického tábora "Džungle" u Calais byla suspendována francouzskými soudy poté, co sčítání uprchlíků, které provedla charitativní organizace Help Refugees zjistilo, že v táboře žije daleko více lidí, než si francouzské úřady představovaly.

Charitativní organizace zjistila, že v jižní části Džungle, která má být zlikvidována, žije 3455 osob. Z nich je tam 445 dsětí a 315 dětí je bez rodičů. Nejmladší je desetiletý afghánský chlapec.

V úterý má tábor navštívit francouzský soudce a zhodnotit situaci.

Josie Naughton, spoluzakladatel organizace Help Refugees, uvedl: "Doufejme, že to bude v pořádku. Soudce rozhodne ano či ne, takže doufáme, že projeví soucit. Sčítání uprchlíků dokazuje, jak brutální by bylo zničit tyto domovy, než bude zavedena řádná ochrana dětí. Tyto děti trpí posttraumatickým stresem, nemůžete je prostě naložit do autobusů, budou tím ohroženy."

George Gabriel z organizace Citizens UK, která se podílí na sílící kampani, která požaduje, aby děti z tábora Džungle přijala Velká Británie, řekl: "Je to dobrá zpráva, že francouzské soudy zastavily demolici velké části tábora Džungle. Každý další den nacházíme stále více uprchlických dětí, které žijí v tom strašlivém táboře a každou noc riskují život ve snaze sejít se se svými rodinnými příslušníky. Mají na to podle zákona plné právo, a pokud britská a francouzská vláda odmítají řádně dodržovat zákon, je důležité, aby tito chlapci nepřišli o zdroj právní pomoci, který nutně potřebují."

Skupina slavných britských herců a spisovatelů poslala otevřený dopis Davidu Cameronovi, požadující, aby vpustil do Británie děti bez rodičů, uvízlé v táboře Calais. Dopis podepsali mj. čínský umělec Aj WejWej, herečky Meryl Streep a Joanna Lumley a herci Jude Law, Benedict Cumberbatch a Idris Elba. Do neděle dopis podepsalo více než 90 000 lidí, včetně mnoha biskupů Anglikánské církve a vysokých představitelů židovské náboženské obce ve Velké Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6316

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2016