Izraelský vítěz z berlínského filmového festivalu označil Netanyahuovu vládu za "fašistickou"

22. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Izraelský filmový režisér Udi Alony, který v sobotu získal na berlínském filmovém festivalu hlavní cenu publika za svůj film Junction 48, charakterizoval izraelskou vládu jako "fašistickou" a naléhal na Německo, aby zastavilo svou vojenskou podporu židovskému státu.

Šestapadesátiletý režisér označil Izrael za "demokracii jen pro bílé" a kritizoval podporu Angely Merkelové pro Izrael: "Merkelová se nezmiňuje o okupaci a prodává Netanyahuovi ponorky, aby mohl s takovými věcmi pokračovat".

Aloni později zdůraznil, že jeho výroky byly zaměřeny "proti izraelské vládě a nikoliv proti zemi, kterou miluji".

"Na rozdíl od pana premiéra, který šíří nenávist, můj film šíří lásku a koexistenci," řekl.

Režisér Aloni vyjádřil podporu a obdiv pro Tamera Nafara, palestinského rappera, na jehož životě je film založen a který se také před časem vyjádřil, že Izrael je teroristická země.

Film Junction 48 obdržel finanční podporu od izraelského ministerstva kultury. Miri Regev, ultrapravicový izraelský ministr kultury, se nyní vyjádřil, že Izrael nebude financovat filmy, které ho pomlouvají. Výroky režiséra Aloniho jsou podle Regeva "jasným důkazem, že umělci, kteří podvracejí stát, pomlouvají ho a oslabují jeho legitimitu by neměli být financováni daňovými poplatníky".

"Rozumná země by neměla podporovat pomlouvače, kteří jí okamžitě poté, co pijí z jejích kufrů," dodal.

Loni podepsalo 3000 prominentních izraelských herců a režisérů protestní petici proti Regevově kulturní politice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6248

Diskuse

Obsah vydání | 24. 2. 2016