Do Evropy přišlo letos třikrát více uprchlíků než loni touto dobou

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Letos přišlo do Evropy více než 100 000 uprchlíků, třikrát více než touto dobou v roce 2015. Nejméně 102 500 osob přišlo na řecké ostrovy Samos, Kos a Lesbos od začátku ledna 2016, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. Dalších 7500 osob přišlo do Itálie a za prvních šest týdnů letošního roku zahynulo při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře 411 lidí.

V roce 2015 nebylo dosaženo počtu 100 000 lidí přišlých do Evropy až do konce června. Jak se blíží jako a zlepší se počasí, očekává se, že počet příchozích do Evropy se zvýší.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že 20 procent příchozích je z Afghánistánu a téměř polovina je ze Sýrie. V pondělí se USA a Rusko dohodly o částečném příměří v Sýrii, nikoliv však proti Islámskému státu a proti organizaci al Nusra. Vládnou velké pochybnosti ohledně toho, jak efektivní může příměří být a jak dlouho potrvá.

HRW: Namísto realistické strategie znovu Evropa uzavírá vůči uprchlíkům hranice

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Společné rozhodnutí Rakouska, Srbska, Chorvatska, Slovinska a Makedonie uzavřít své hranice pro Afghánce způsobilo, že tisíce lidí uvízly v Řecku, kde nemají realistickou možnost získat status uprchlíka. Odsouváním uprchlické krize zpět do Řecka a Turecka ignorují ostatní evropské země a členské stáy EU své povinnosti vůči legitimním žadatelům o azyl."

Bill Frelick, ředitel pro uprchlíky, Human Rights Watch

Prohlubující se uprchlická krize hrozí rozkladem Evropy

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Řecko odváží afghánské uprchlíky z makedonské hranice

"Visegrádské země nejenže nepřijaly jediného uprchlíka, neposlaly ani jednu přikrývku pro uprchlíka, řekl řecký ministr na adresu České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska. "Ani jediného policistu pro organizaci Frontex."

Při vědomí obrovské vážnosti situace varoval v pondělí předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, že Řecku hrozí nebezpečí, že se stane "parkovištěm" pro vlny uprchlíků, pokud okamžitě nezačne být realizován systém rozdělování uprchlíků po Evropě podle kvót. Podle tohoto plánu, proti němuž se zuřivě staví visegrádské země, bylo dosud rozděleno 200 lidí.

Řecká policie začala autobusy odvážet afghánské uprchlíky z řecko-makedonské hranice, poté, co se Makedonie náhle rozhodla jim zakázat přístup na své území. Tisíce lidí v důsledku tohoto rozhodnutí uvízly v zemi nikoho.

V pondělí zveřejnilo Řecko zoufalé apely na Makedonii, aby otevřela hranici. V pondělí v poledne uvízlo na severu Řecka až 10 000 mužů, žen a dětí. Dalších asi 4000 uprchlíků, čerstvě přicestovaších z řeckých ostrovů, uvízlo v aténském přístavu Piraeus.

Děti brečí na hranicích

22. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Buď tu hranici překročíme, nebo tady zemřeme."

Stovky afghánských uprchlíků uvízly na makedonské hranici poté, co jim Makedonie odmítla vstup do země.

Migrants stranded after Macedonia tightens border controls

"Our plan is either to cross the border or to die over here.”Hundreds of refugees and migrants are stranded at Greece’s northern border after Macedonia stopped allowing Afghans to cross.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 22, 2016

Rozhovor Britských listů 45:

Skončí ČR zase jako kolonie Ruska?

19. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous a Jan Čulík o tom, jak si Česká republika spolu s ostatními středoevropskými zeměmi svým nenávistným postojem vůči vnějšímu světu ohrožuje svou vojenskou i ekonomickou bezpečnost, aniž si to uvědomuje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2016.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

PŘEČETLI JSME:

Reputace Čechů je srovnatelná s Řeky

22. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řada obyčejných Čechů žije v představě, že Evropská unie je v troskách, z Německa se pod invazí migrantů stal zhroucený stát, obyčejní Evropané obdivují prozíravost Čechů a děkují Orbánovi za to, že svým plotem brání pevnost Evropu. Nic z toho není pravda.

Pravděpodobnost, že se EU rozpadne, je nižší, než je pravděpodobnost, že Česko samo odejde z Unie nebo z ní bude postupně „odejito“.

EU (či spíš eurozóna) přežije, ovšem bez Česka. To buď odejde samo, nebo bude společně s ostatními novými členskými státy a Řeckem vytlačeno na okraj integračního procesu. Bohužel, Česko se dostalo do začarovaného kruhu. Jeho reputace v očích všech Evropanů je slabá, srovnatelná s Řeckem. Řecko bychom nejraději vyhodili z eurozóny i z Schengenu. Tak nějak si ale neuvědomujeme, že se sami můžeme ocitnout v podobné pozici jako Řekové.

Negativní vnímání naší „východní“ Evropy se promítne do : omezování evropských dotací, zastavení rozšiřování EU na Balkán a otevřenější kritiky „východních autokracií“. Tyto kroky logicky povedou k dalšímu posilování euroskeptických nálad v Česku. Začarovaný kruh se uzavírá.

Také bychom se mohli od obyčejných Evropanů dočkat upřímné a „politicky nekorektní“ odpovědi vycházející ze zažitých předsudků o východní Evropě: „Dobře, támhle jsou dveře. Ve skutečnosti o rozšíření EU rozhodly bruselské elity, my jsme vás tu nikdy nechtěli. Aspoň už nebudete vysávat naše peníze v evropském rozpočtu a ušetříme za sociální dávky pro migranty z východní Evropy. Koneckonců budeme teď potřebovat každé euro na tu zpropadenou migrační krizi, se kterou jste nám nijak nepomohli. Jestli chcete, můžete si v té své východní Evropě zase zavést autokratické režimy a znovu postavit ploty z ostnatého drátu. Tohle vám Slovanům vždycky šlo dobře. Možná ty ploty ještě využijete, až budete řešit nějakou vaši další balkánskou válku nebo vaši další bezpečnostní krizi s Ruskem."


Zdroj: ZDE

Evropský pochod za práva uprchlíků

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Velmi srdečně Vás zvu tuto sobotu do Prahy, kde se připojíme k Evropskému pochodu za práva uprchlíků, píše Kristýna Boháčová ze Studentského hnutí za solidaritu.

Akce probíhá ve více než 100 městech 23 zemí, které chtějí znovu vyzvat evropské vlády, aby zajistily uprchlíkům bezpečnou cestu a adekvátní standardy azylu.

Budeme moc vděčni, když pozvánku rozšíříte mezi své přátele, spolky, hnutí, skupiny, a v sobotu přijdete :) ZDE

Skončíme na Kampě, odkud se pak pohodlně dostanete na Žižkov, kde bude probíhat podpora Kliniky.

Vídeň je nejpříjemnějším místem k životu, Praha je na 69. místě

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Německy mluvící města dominují žebříčku osmnácté Mercerovy studie kvality života. Nejpříjemnějším místem na světě k životu je Vídeň, k první sedmi nejpříjemnějším patří Curych, Mnichov, Düsseldorf a Frankfurt. Praha je na 69. místě.

Paříž kvůli teroristickým útokům poklesla z 10. na 37. místo, Londýn je na 39. místě.

Sociální sítě experimentují se zaváděním softwaru, který by měl eliminovat hate speech

23. 2. 2016

čas čtení 4 minuty

Počítačová programátorka Aja Bogdanoff po přečtení knihy o zvláštním poklesu počtu vražd dostala nápad jak vytvořit software, který by eliminoval nenávistné útoky na sociálních sítích. Přečetla si knihu Stevena Pinkera Better Angels of our Nature (Lepší andělé naší přirozenosti), která se zabývá vývojem lidského násilí. "Kniha upozorňuje, že lidé jsou vždycky přesvědčeni, že jejich činy jsou plně ospravedlnitelné. Ať dělají cokoliv, myslí si, že pro to mají dobré důvody. Takže jsem si uvědomila, že je nutno ten proces narušit a zastavit."

Každý den umírají dvě děti, které se snaží překročit Středomoří

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti tvoří 36 procent těch, kteří se vydávají na riskantní cestu přes moře a kteří často prchají před různými konflikty

V době vzedmutí uprchlické krize, kdy se tisíce uprchlíků z Blízkého východu snaží dostat přes Středozemní moře do Evropy, mezinárodní organizace informují, že od září roku 2015 se každý den utopí v průměru dvě děti a počet obětí stále stoupá.

Herec Jude Law a 100 000 Britů požadují, aby Británie přijala dětské uprchlíky z Calais

23. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jude Law visits ‘Jungle’ in Calais

“Their plight needed to be highlighted” Actor Jude Law has visited the so-called ‘Jungle’ migrant camp in Calais. He expressed his concern for the unaccompanied children living in “awful conditions”.

Posted by Channel 4 News on Monday, February 22, 2016

Kurdský mýtus: Sázka na kulhavého koně

23. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


"Proti "islámskému státu" bojují jenom Kurdové," říká v Česku zavedený mem. Myslí se tím dvě miliční organizace - pešmergové v Iráku a YPG/YPJ v Sýrii. Kromě toho, že tvrzení samo není pravdivé, zamlčuje, že irácké kurdské organizace na jedné a turecké/syrské na druhé straně mají mezi sebou velmi napjaté vztahy, a také že syrská PYD není zdaleka jedinou kurdskou organizací v Sýrii.

Kdo za to může?

23. 2. 2016 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Je žádoucí, aby přirozený duševní vývoj dítěte eticky řídila a ovlivňovala v kulturní společnosti funkční rodina především prostřednictvím základního nástroje, kterým by měl být kvalitní systém školní, rovněž mimoškolní výchovy a vzdělávání. Existence popsaného modelu pochopitelně nevylučuje výchovné problémy, ale hledání příčin jakéhokoliv selhání může být poměrně jednoduché. Pokud ovšem některá z částí této přirozené struktury není v souladu se stávající společenskou normou, může dojít ke značným debaklům latentní povahy.

Jarosław Kaczyński útočí na deník Gazeta wyborcza

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński ostře zaútočil ve své přednášce na ultrakonzervativní katolické škole žurnalismu v polské Toruni na polský deník Gazeta wyborcza. Obvinil deník že v Polsku šíří "liberalismus, antitradicionalismus a antikatolicismus" a "bojuje proti samotné ideji národa". Obvinil list, že šíří "pedagogiku hanby". Ničí polskou národní hrdost tím, že Polákům připomíná neslavné epizody z dějin polského národa, například roli polských kolaborantů za holocaustu. Gazeta wyborcza šíří západní, liberální hodnoty a energicky hájí demokratické instituce, které vznikly za posledních pětadvacet let, které Kaczyński považuje za "ostudnou éru v historii Polska".

Kaczyńského ministři explicitně zakázali vládním institucím poskytovat listu Gazeta wyborcza inzerci a kupovat ho.

"Za posledních 22 let své práce pro Gazetu jsem nikdy necítil takový nátlak, a nikdy jsem nedostával tolik nenávistných emailů, plných antisemitského vitriolu," píše v deníku Guardian redaktor Adam Leszczyński.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vědci: Znečištění vzduchu si v Británii každoročně vyžádá 40 000 životů

23. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Nová analýza britských lékařů z Royal College of Physicians, Royal College of Paediatrics a z organizace Child Health upozorňuje, že znečištění vzduchu v Británii způsobuje každoročně škody v hodnotě 20 miliard liber a úmrtí 40 000 osob. Lékaři také varují, že nejde pouze o znečištění vzduchu ve venkovním prostředí, ale i znečištění vzduchu uvnitř budov, které vědci nemají řádně prozkoumáno.

Prosíme, nezapomínejte na finanční podporu Britských listů

10. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

je nám to blbé připomínat, ale pokud si přejete aby Britské listy přinášely do českého prostředí informace z otevřeného světa a narušovaly - tak jak to letos dělají už dvacátý rok - uzavřený, často na nesmyslech vybudovaný narativ, převládající od normalizačního období v České republice - je nezbytné, abyste finančně přispívali na jejich provoz aspoň minimálními částkami.

To, jak reagují mnozí občané, jak tolerují a šíří a podporují rasismus a nenávist, je šokující. Mimo jiné je to také i pro ně samotné nesmírně nebezpečné. Považujeme za svou povinnost proti tomu rázně vystupovat.

Snažíme se samozřejmě udržovat své výdaje na minimu - za provoz serveru už léta neplatíme nic, v důsledku vstřícnosti našeho pražského správce sítí. Rádi bychom mu také veřejně poděkovali, že léta z vlastní kapsy hradí výdaje na elektřinu, které v důsledku relativně vysoké čtenosti Britských listů náš server spotřebovává - my sami nemáme zdroje na to, abychom to uhradili.

Máme však v současnosti tři čtyři vynikající spolupracovníky, jimž musíme samozřejmě za odvedenou práci platit aspoň zcela minimální honorář. Nemohou pro nás pracovat zadarmo.

Prosíme, nezapomínejte tedy, že Britské listy nemohou být vydávány bez finanční podpory svých čtenářů. Na jejich provoz potřebujeme přibližně 60 000 Kč měsíčně a nejméně dvě třetiny z této částky se musejí sebrat. Ostatní vyděláváme reklamou.

Bez toho server nemůže fungovat, je to tedy na vás.

Vydáváme Britské listy jako veřejnoprávní službu českým občanům, k nimž se normálně běžný kulturněpolitický diskurs z vnějšího světa nedostane. Jsme přesvědčeni, že zvlášť v nynější době, kdy je česká společnost destabilizována hysterickými iracionálními nesmysly a řítí se slepě do evropské izolace, čímž ohrožuje svou ekonomickou, politickou i vojenskou bezpečnost, je Britských listů zapotřebí více než kdy jindy.

Pokud tento názor sdílíte, prosíme, přispějte finančně.  

Jan Čulík

šéfredaktor

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Já se směju

22. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tak to někdo napsal, jak jim v Moldavě vadí, že si tam koupili uprchlíci cigára. Místo aby byli rádi, že mají kšeft. To je fakt prča, kam jsme to v blbosti dotáhli. Děkuju, jak jste pěkně vypíchli to Norsko, dneska je to v papírovejch Lidovkách. Vůbec se mi zdá, že i MfD vobrací. Že by pro Babiše kšeft s rohlíkama pro uprchlíky? píše František Řezáč.

Jungle bells: Vánoční svátky v Calais a Dunkirku

19. 2. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení 26 minut



Ráno po Štědrém dnu jsem odcestoval do Lipska. Další večer jsme s dodávkou naplněnou oblečením, boty, jídlem, zdravotní sestrou a studentkou ekonomie vyrazili do francouzského Calais.

Vyložili jsme věci ve skladu zvaném L'Auberge. Nachází se 10 minut autem od uprchlického tábora, kterému nikdo neřekne jinak než Džungle. Vzadu za skladem byla hala plná truhlářů, kteří vyrábí polohotové dřevěné stavby, jenž se po dílech odváží dodávkou do tábora, kde se zhotovují.

Zavánělo to tam tvrdou prací, a tak jsem se rozhodl raději jít se podívat mezi uprchlíky. Naše zdravotní sestra zůstala ve skladu se skupinou mediků a křehká ekonomka vzala do ruky vrtačku a začala pracovat s truhláři.

Trumpovo vítězství v Jižní Karolíně aneb v čem je Donald Trump podobný Miloši Zemanovi

22. 2. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Domnívám se, že by stálo za to podrobněji prozkoumat, proč se čeští přívrženci údajně lidového a levicového Miloše Zemana v mnohém podobají jako vejce vejci převážně konzervativnímu pravicovému elektorátu Donalda Trumpa.

Multimiliardář a byznysman Donald Trump v sobotu přesvědčivě zvítězil v republikánských primárkách v jednom z nejkonzervativnějších států USA – v Jižní Karolíně.

Unikátní zmatení všech hodnot

22. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolil bych si učinit malou poznámku k článku Daniela Veselého o podobnostech mezi Donaldem Trumpem a Milošem Zemanem.

Jednak si myslím, že Trump to zdaleka nemá jisté a zřejmě čerstvě oznámení o odstoupení Jeba Bushe z kampaně je jedním z pokusů soustředit umírněné republikánské voliče na jednoho kandidáta. Je jasné, že pokud jsou odpůrci Trumpa rozděleni mezi tři čtyři kandidáty, nemají šanci. To je dobrá lekce pro odpůrce Miloše Zemana v příštích prezidentských volbách u nás.

Inzerujte svou akci, podnik či organizaci v Regionální televizi

12. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské listy nabízejí inzerentům možnost velmi výhodné televizní reklamy za slušných a přijatelných podmínek (levné ceny) na na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, Regionální televize.cz má dosah cca půl milionu diváků měsíčně. Třicetivteřinový reklamní spot se vysílá před Rozhovorem Britských listů, každý pátek od 19 hodin a pak před každou z dvanácti repríz tohoto vysílání během následujícího týdne. Reklamu nabízíme za velmi výhodné ceny. Kdo má zájem, napište nám do redakce tohoto listu: redakce@blisty.cz.

Vydá se Libanon syrskou cestou?

22. 2. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Saúdská Arábie začala stahovat investice i vklady z Libanonu a oznámila, že pozastavuje čtyřmiliardový grant pro armádu určený na nákup francouzské výzbroje. Prosaúdská a protisyrská Aliance 14. března, která má v parlamentu téměř polovinu všech poslanců, poté veřejně vystoupila proti šíitskému hnutí Hizballáh, kvůli jehož angažmá ve válce u sousedů Saúdové utáhli finanční kohoutek. Libanon, který si mnoho měsíců nedokázal vybrat prezidenta, čelí vládní krizi. A podle neověřené zprávy Saúdové a jejich spojenci doporučují svým poddaným, aby z Libanonu neprodleně odjeli.

Papež František požaduje globální zrušení trestu smrti

22. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Papež řekl davům na Svatopetrském náměstí, že přikázání "Nezabiješ" platí pro nevinné i vinné lidi

Papež František požaduje celosvětové zrušení trestu smrti. Poukázal na to, že přikázání "Nezabiješ" je absolutní a platí jak pro vinné, tak pro nevinné lidi.

František použil dosud nejdůraznějšího jazyka při svém vyjádření odsuzujícíh tresty smrti. Apeloval také na světové katolické politiky, aby učinili "odvážné a příkladné gesto" a požadovali zákaz vykonávání trestu smrti během letošního církevního svatého roku, který končí v listopadu.

Milenky na prodej

22. 2. 2016 / Jan Choděra

čas čtení 3 minuty



Známá literární dvojice Zdena Bratršovská a František Hrdlička, která v předchozích letech přispívala svými eseji i do Britských listů, přichází v těchto dnech s další novou knihou; autoři ji nazvali podle jedné z povídek Kufr s milenkami (vydalo nakladatelství Milan Hodek/ Paper Jam 2015, 253 str., cena neuvedena, ISBN 978-80-87688-37-3). Ani v tomto prozaickém textu neslevují z umělecké úrovně, kterou osvědčili ve své předchozí tvorbě (čítá víc než 25 knižních titulů, zahrnujících všechny literární žánry).

Kdo je tygrem v Asii teď?

22. 2. 2016 / Vít Gilánik

čas čtení 7 minut

Současná situace na poli světových a velkých ekonomik budí pozornost celého světa především díky překotnému vývoji v Asii. Dvě gigantické země s velmi podobnými profily si podle všeho mění pozice a to ovlivňuje i zahraniční investice proudící na asijský kontinent. Kdo je vlastně teď ekonomickým hegemonem a kdo vládne asijskému byznysu? A jsou vlády schopny se se situací vypořádat?

Izraelský vítěz z berlínského filmového festivalu označil Netanyahuovu vládu za "fašistickou"

22. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Izraelský filmový režisér Udi Alony, který v sobotu získal na berlínském filmovém festivalu hlavní cenu publika za svůj film Junction 48, charakterizoval izraelskou vládu jako "fašistickou" a naléhal na Německo, aby zastavilo svou vojenskou podporu židovskému státu.

Šestapadesátiletý režisér označil Izrael za "demokracii jen pro bílé" a kritizoval podporu Angely Merkelové pro Izrael: "Merkelová se nezmiňuje o okupaci a prodává Netanyahuovi ponorky, aby mohl s takovými věcmi pokračovat".

Aloni později zdůraznil, že jeho výroky byly zaměřeny "proti izraelské vládě a nikoliv proti zemi, kterou miluji".

Válečné zločiny v Jemenu a Sýrii a zodpovědnost Spojených států

22. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní tisk v posledních měsících oprávněně zaměřil pozornost na tragický osud lidí v syrském městě Madáji, kteří jsou syrským režimem a jeho spojenci vystaveni hladovění. Tento týden se OSN pokusila poukázat na podobný úděl obyvatel třetího největšího jemenského města Taíz. Vyhladovění civilistů je válečný zločin. Bohužel jde o taktiku, která je široce a rutinně používána, někdy i spojenci Spojených států, píše profesor historie Juan Cole na stránkách listu The Nation.

Východoněmečtí extremisté jásali nad podpálením ubytovny pro uprchlíky

21. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Dav východoněmeckých extremistů jásal u požáru hotelu v Sasku, který byl proměněn v ubytovnu pro uprchlíky, uvedla německá policie.

K požáru došlo v Budyšíně ve východním Sasku v ranních hodinách v neděli. Policie případ vyšetřuje jako možné žhářství. Nikdo nebyl zraněn. Když budova začala hořet, shromáždění místní lidé jásali, uvedla policie: "Někteří lidé na požár reagovali urážlivými výroky a neskrývanou radostí."

Zatímco většina Němců se staví vůči uprchlíkům velmi vstřícně, hlučná menšina organizuje protesty před ubytovnami pro uprchlíky, a to zejména na území bývalého východního Německa. Za poslední rok došlo k podstatnému zvýšení počtu násilných útoků proti ubytovnám uprchlíků. V Sasku vznikla protiislámská a protiimigrační organizace Pegida.

K požáru došlo jen několik dní poté, co asi stovka demonstrantů křičela "My jsme národ!" a "Vraťte se domů!" a zablokovala cestu autobusu, který vezl uprchlíky do domova v Sasku.

Nová hrozba Česku: Nakupující uprchlíci!!

21. 2. 2016

čas čtení < 1 minuta

Já se tedy nerad zmiňuji o práci kolegů, ale dotaz kolegy z TV Prima po dnešních OVM na ministra obrany mě opravdu zaujal: "Na severu Čech se množí případy, kdy uprchlíci z Německa překračují česko-německou hranici, že si k nám chodí nakupovat, lidé mají strach... Policisté, když je chytí, mohou udělit jen dvoutisícovou pokutu... Bylo by toto řešitelné nějak v rámci armády?" Ministr obrany: "Nevím, jestli chcete nasadit armádu na nakupujícího uprchlíka, to se mi zdá nepřiměřené."


(Z Facebooku)

Francie odložila likvidaci tábora Džungle v Calais kvůli riziku pro děti bez dospělých

21. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Sčítání uprchlíků zjistilo, že v Calais je třikrát více lidí, než co tvrdily oficiální odhady, včetně 445 dětí

Nucená likvidace a vyhnání tisíců uprchlíků z uprchlického tábora "Džungle" u Calais byla suspendována francouzskými soudy poté, co sčítání uprchlíků, které provedla charitativní organizace Help Refugees zjistilo, že v táboře žije daleko více lidí, než si francouzské úřady představovaly.

Charitativní organizace zjistila, že v jižní části Džungle, která má být zlikvidována, žije 3455 osob. Z nich je tam 445 dsětí a 315 dětí je bez rodičů. Nejmladší je desetiletý afghánský chlapec.

V úterý má tábor navštívit francouzský soudce a zhodnotit situaci.

Už v lednu 2015 upozorňovaly BL, že situace s odebíráním dětí je horší v ČR než v Norsku

20. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Dnes, o  13 měsíců později (!),  to došlo i Lidovým novinám.

Britské listy 22. 1. 2015, Boris Cvek, Neuvěřitelné pokrytectví některých Čechů v případu Michaláková

Britské listy 23. 1. 2015: Jan Čulík, Diskuse o odebrání dětí paní Michalákové by měla vést k revizi poměrů v České republice

Britské listy 23. 1. 2015: V Norsku bylo odebráno rodičům 9000  dětí, v ČR 21 000

Britské listy 18. 1. 2016:  České úřady ročně odeberou rodičům 2000 dětí bez vysvětlení. Češi to neřeší, demonstrují proti Norsku

Lidové noviny 20. 2. 2016: České lži o Barnevernetu. Pravda o hromadném odebírání dětí je zřejmě jiná

Jestli takto pracují česká média a poskytují českým občanům takto dlouhodobě zkreslený obraz o světě, ať jde o děti v Norsku nebo o muslimy či o uprchlíky, můžeme se divit, že česká veřejnost pak drtivou většinou jedná jako blázni?

Zásadní důvody, proč by bylo šílené pro Británii opustit EU

20. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Kdyby Británie odešla z EU, varuje britský polní maršálek Lord Bramall, "rozbitá a demoralizovaná Evropa by se stala pro Británii bezpečnostním rizikem".

Důvody se pokusil shrnout oxfordský historik Timothy Garton Ash. Týkají se samozřejmě i České republiky, kde si někteří občané také neuváženě přejí odchod ČR z EU, netušíce, co by to znamenalo.

Kdyby Angličané hlasovali pro odchod z EU, Skoti budou hlasovat pro odchod z Británie a pro setrvání v EU, varuje Ash. Šok odchodu Anglie z EU by mohl znamenat její konec.

Slavný německý herec: Evropa musí pomoci uprchlíkům, "má povinnost vůči lidstvu"

19. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Jonas Nay, hlavní hrdina nového německého thrilleru Deutschland 83, který zaznamenal obrovskou popularitu zejména v zahraničí, řekl v rozhovoru s Mattem Freiem, reportérem Channel Four News, že Němci a Evropa mají povinnost pomáhat uprchlíkům.

Herec, který se stal v minulých týdnech mezinárodní hvězdou, v rozhovoru zdůraznil, že postoj kancléřky Angely Merkelové je "velmi, velmi dobrý" a že je proto hrdý na to, že je Němec, nejen však kvůli Merkelové.

Jsem velmi hrdý na to, že jsem Němec. Není to kvůli Angele Merkelové nebo naší politice. Máme určitou povinnost vůči lidstvu jako demokratická země." "Moje generace má menší vazbu na tu část nedávné německé historie, která je opravdu temná," řekl pětadvacetiletý herec. "Navzdory tomu - a možná právě proto - máme povinnost lidem pomáhat. Očekává se to především od Němců, očekává se to od všech Evropanů. A já shledávám německý postoj velmi dobrý."

Jonas Ney on refugees

"I am very proud to be German. We have a certain obligation towards humanity as a democratic country."Deutschland 83 star Jonas Nay tells Matt Frei he's proud of Angela Merkel's decision to welcome refugees to Germany.Full interview: https://youtu.be/UFXRyQ4vohY

Posted by Channel 4 News on Thursday, February 18, 2016

"Nezapomínejme, že uprchlická situace, kterou máme v Evropě, je příznakem daleko většího problému, na který se musíme dívat politicky. Země, z nichž lidé utíkají, ať je to Sýrie nebo africké země, jsou strukturně slabé, vykořisťovali jsme je desítky let. Prostě - lidi by o tom měli hovořit. A mělo by se v té věci dělat víc práce. A nezaměřovat se jen na příznak, jímž jsou teď ti uprchlíci."

Reportér: "Takže my jim jsme něco dlužni?"

"Samozřejmě."

Zdroj ZDE

Alexis Tsipras: Skutečnou zkouškou pro EU bude, jak se postaví k uprchlické krizi

20. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras uvedl, že skutečnou zkouškou pro Evropy nebylo nynější jednání o britských podmínkách, avšak bude jí to, jak se EU postaví k řešení uprchlické krize. V důsledku své zeměpisné polohy je Řecko nuceno hrát v tomto dramatu hlavní roli.

Angela Merkelová se vyjádřila, že jednání s britským prezidentem Davidem Cameronem vyžadovalo "velkou míru ochoty ke kompromisu". (Jon Snow, moderátor Channel Four News, se opakovaně ptal v jejich pátečním večerním vysílání různých činitelů britské Konzervativní strany, zda jim není trapné, že Evropskou unií otřásá uprchlická krize, a britští konzervativci namísto toho donutili vedení EU, aby se po 30 hodin zabývala naprosto okrajovou otázkou přídavků na děti pro středoevropské zaměstnance v Británii, kdy jde o cca 25 milionů liber ročně. Vyčítal jim také, že z interního hašteření Konzervativní strany udělali celoevropský problém.)

Nejvíc chtějí EU opustit nevzdělaní a staří Angličané

19. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

Čím má britský občan vyšší vzdělání, tím více chce zůstat v EU. Také to platí pro Skoty, Velšany a obyvatele Severního Irska. Angličané chtějí spíš z EU odejít.

- 44 procent Britů nad 55 let chce odejít z EU, jen 21 procent Britů pod 55 let chce odejít z EU.

- V EU chce zůstat 52 procent Angličanů, 55 procent Velšanů, 64 procent Skotů a 75 procent občanů Severního Irska.

- Čím víc je britský občan kvalifikovaný, tím častěji chce zůstat v EU.

- 78 procent lidí s univerzitním vzděláním chce zůstat v EU. Jen 35 procent lidí bez jakékoliv kvalifikace chce zůstat v EU.

- Největší podpora pro setrvání v EU je mezi dvaceti až třicetiletými univerzitními absolventy žijícími v Severním Irsku, kteří podporují Stranu zelených.

- Nejvíc chtějí EU opustit lidi starší 55 let bez kvalifikace a žijící v Anglii, kteří hlasují pro stranu UKIP.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2016

7. 2. 2016

čas čtení 1 minuta

V lednu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 39 360  Kč. Příjem z reklamy byl 14 098,00 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2016 140 571,24 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22662