Británie: Stoupenci odchodu z EU jsou poprvé ve většině

2. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Případné setrvání Británie v EU bude záviset na mladých lidech: Překonají volební apatii?

Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, provedeného pro nedělník Observer, poprvé vyplývá, že většina Britů chce z Evropské unie nyní odejít. Pokud se to stane, bude to bezpečnostní, politická a ekonomická katastrofa nejen pro Británii, ale i pro evropský kontinent.

Z průzkumu vyplývá, že 43 procent Britů chce nyní odejít z EU, 39 procent chce v EU zůstat. 18 procent britských občanů je nerozhodných, 1 procento odmítlo sdělit svůj názor.

Zatímco většina nerozhodných Britů, když se na ně naléhalo, řekla, že mají tendenci v EU zůstat, průzkum je nesmírně varovným signálem pro všechny čtyři hlavní politické strany ve Westminsteru, které se snaží přesvědčit voliče, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU.

Vládní stratégové a průzkumníci veřejného mínění soukromě přiznávají, že zásadním problémem pro občany, kteří chtějí zůstat v EU, je skutečnost, že podpora pro setrvání v EU je nejsilnější mezi mladými Brity, jenže to je skupina občanů, která v podstatě nechodí k volbám. Ve skupině lidí ve věku 18-34 let uvedlo 53 procent osob, že chtějí, aby Británie zůstala v EU a jen 29 procent chce z EU odejít. Ale jen 52 procent těchto lidí je ochotno se referenda účastnit.

Pro odchod z EU jsou především Britové starší 55 let, z nich chce z EU odejít 54 procent voličů a jen 30 procent chce v EU zůstat. Ovšem v této věkové kategorii bude v referendu určitě hlasovat až 81 procent voličů.

Pokud Británie odejde z EU, způsobí to apatie mladých voličů, kteří pak odnesou následky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7641

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016