Zuřivost a jalové řeči na internetu tvrdě vítězí nad fakty

3. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Barack Obama hovořil minulý týden o neblahém vlivu internetu na politiku, na porozumění faktům a na obyčejnou demokratickou slušnost. Jako svědkové pak vystoupili slavní britští a francouzští novináři - John Simpson, Paul Mason a Frédéric Filloux.

Podle Johna Simpsona, zahraničního dopisovatele BBC in excelsis, je hlavním problémem dneška jak oddělit nesmysly od faktů. "Když jsem byl mladší, Timesy, Telegraph a Guardian se věnovaly podrobně veřejné politické strategii vlády. Teď už to nikdo nedělá."

Filloux upozornil, že na webu fungují algoritmy, jejichž cílem je optimalizovat dopad textů. Zpomalují zveřejňování legitimních zpráv. Proces vytváření publika je založen na přesunu veřejnosti od kvalitního, faktografického materiálu směrem k tomu, co vyvolává emoce. Má to drastické důsledky."

Paul Mason: "Všude tam, kde není internet cenzurován, je plný zuřivosti, stereotypů a předsudků. Podkladem toho všeho je silný substrát materiálu, z něhož vzniká genocida: konspirační teorie a absence logiky. A kromě toho dnes existuje něco, čeho ultrapravice ve třicátých letech dvacátého století neuměla dosáhnout: vytvořit kulturu, která považuje urážky za zdroj zábavy a schopnost zveřejňovat rasistické útoky za lidské právo."

Celková obvinění: "Internet likviduje snášenlivost, připravuje nás o čas k myšlení, plní nám mozek povrchní zábavou a nenávistí. Ochromuje tradiční stranickopolitické struktury. Dává obrovský prostor demagogům. A ti využívají algoritmů, které je v důsledku rychlého vydělávání peněz podporují."

O velikonočním pondělí došlo k obrovskému atentátu v Lahore v Pákistánu. Bylo to na seriozních médiích hlavní zprávou - druhý Brusel. V 8.45 ráno se díval editor Guardianu pro nové digitální formáty na statistiku serveru tohoto deníku. Nejčtenější byly zprávy o logické hádance, o troskách v Palmyře, o ženě, která má množství sexu, ale nestačí jí to. Jde tedy o to, co lidi chtějí číst.

Všichni kritikové se shodli, že svět potřebuje, aby se v něm dělala investigativní žurnalistika. Analýzy politických strategií, toho, jak chápeme, co se děje a jak se k tomu stavíme.

John Simpson: "Zuřím nad tím, že prostě provádíme invaze do zemí jiných lidí a úplně jim tam zničíme systém, který tam měli, a když to pak pro nás začne být trochu složité, vykašleme se na to a odejdeme a už se nikdo nezajímá a nedoví, co se tam vlastně děje dál..."

Trumpismus, v jakémkoliv jazyce, nikdy přesvědčivě nepropojuje způsoby, nástroje a důsledky. Trumpism je zlostné zařvání, nikoliv politická strategie...

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9934

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016