Trumpův výrok, že by ženy měly být za potrat potrestány, vážně poškodil jeho kampaň

1. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Republikánská strana poukazuje na to, že tento výrok Trumpa odhalil, že je to podvodník, který nemá nic společného s konzervativními hodnotami a Demokraté tvrdí, že Trump "vede válku proti ženám"

Ve čtvrtek čelil Donald Trump největší krizi své prezidentské kampaně poté, co se vyjádřil, že by ženy měly být za potrat potrestány. Vyvolalo to zuřivou reakci na americké pravici i levici.

Trump se pokusil svůj výrok vzít zpět, avšak škoda se už nedala odčinit. Establishment americké Republikánské strany začal argumentovat, že byl Trump odhalen, že je to jen podvodník, který nemá co společného s konzervativními hodnotami. Demokrati tvrdí, že Trump vede "válku proti ženám" a z nedávného průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že méně než 25 procent Američanek má na Trumpa pozitivní názor.

Potraty byly v USA legalizovány před více než 40 lety, avšak zůstávají stále v USA velkou politickou a morální kontroverzí. Trump ve středu řekl bezmyšlenkovitě v televizním rozhovoru, že by měly být kriminalizovány a ženy by měly být za potrat trestány. Podařilo se mu tak proti sobě sjednotit jak protipotratové aktivisty, tak aktivisty "pro-choice", za právo žen zvolit si potrat.

Trump si opožděně uvědomil, že udělal chybu, a rychle se opravil, že potrestán by měl být ten, kdo potraty provádí, nikoliv žena, ale už bylo pozdě.

Trump byl kritizován jako zbrklý, bez disciplíny a jako někdo, kdo si politickou strategii vymýšlí za pochodu.

Clintonová se takto vyjádřila na Twitteru:

"Nemůžeme někoho, kdo má tak obrovské pohrdání pro práva žen, vpustit ani do blízkosti Bílého domu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6961

Diskuse

Obsah vydání | 5. 4. 2016