Evropa nesplnila slib, že přijme uprchlíky z Idomeni. Řecká policie se snaží tábor zrušit

24. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Podle dohody z loňského léta měli být uprchlíci z Idomeni přijati do jednotlivých členských zemí EU, tento příslib však EU nesplnila.

Řecká pořádková policie se pokouší vyprázdnit největší evropský neformální uprchlický tábor v Idomeni, kde na makedonsko-řecké hranici uvízly už dlouhé měsíce tisíce uprchlíků.

Novinářům a aktivistům byl do tábora zakázán přístup, avšak svědci hovoří o tom, že za úsvitu v úterý vstoupilo do tábora asi 400 pořádkových policistů a ti nařídili 8000 uprchlíků, aby odešli. Mnoho odjelo dobrovolně vládními autobusy a do osmi hodin ráno nepřišly zprávy o žádném násilí.

Idomeni byl přechod, kudy v roce 2015 přešly statisíce uprchlíků do Makedonie. Uprchlíci začali tábořit v Idomeni, když loni v listopadu makedonské úřady začaly bránit vstupu do země některým národnostem. V březnu Makedonie hranici uzavřela úplně. Idomeni se stal uprchlickým táborem a symbolem neschopnosti Evropy vyřešit uprchlickou krizi.

Řecké úřady se snaží už týdny přesunout lidi z Idomeni do oficiálních táborů v bývalých vojenských základnách. Mnoho uprchlíků však nechtělo odejít, protože doufali, že se hranice otevře, jiní doufali v pomoc pašeráků a mnozí se obávají věznění ve vládních uprchlických střediscích.

Podle dohody z loňského léta měli být uprchlíci z Idomeni přijati do jednotlivých členských zemí EU, tento příslib však EU nesplnila.

Loic Jaeger, šéf mise organizace Lékaři bez hranic, poukázal na to, že evakuace Idomeni je selháním evropské solidarity. "Jde o to, že by tito lidé měli mít byt někde v Evropě - je jich jen 8000. Proč je odvážet autobusy do nedostavěných táborů, když Evropa přislíbila, že je přijme?"

Jinde v Řecku uvízlo od března 50 000 uprchlíků, když balkánské země uzavřely humanitární koridor, jímž přišly do Evropy, především do Německa a do Švédska, v roce 2015 statisíce lidí.

Tisíce lidí jsou v zoufalých podmínkách na řeckých ostrovech a desítky z nich drží protestní hladovku.

Zoufalá humanitární situace uprchlíků v Řecku a hrozba deportace uprchlíků zpět do Turecka vedla k tomu, že počet uprchlíků snažících se dostat do Řecka v poslední době zeslábl. Avšak řecký odvolací soud nedávno rozhodl, že Turecko není bezpečnou zemí pro uprchlíky, což znamená, že uprchlíci by znovu mohli mít důvod pro pokus dostat se do Řecka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6085

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016