Rodiny obětí teroristických útoků žalují Facebook o miliardu dolarů

13. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Skupina Izraelců a Američanů podala v pondělí žalobu na společnost Facebook Inc., za to že údajně napomohla útokům palestinských militantů na jejich blízké.


Žaloby podali příbuzní čtyř osob s občanstvím USA a Izraele a jednoho návštěvníka z USA - obětí teroristických útoků v Tel Avivu, Jeruzalémě a na okupovaném západním břehu Jordánu v letech 2014 - 2016. Podle nich sociální síť Facebook pomohla militantům z hnutí Hamás provést útoky.

Žaloba tvrdí, že Faccebook "vědomě poskytl materiální podporu a zdroje Hamásu... schopnost komunikovat, nabírat členy, plánovat a provádět útoky a vyvolávat strach v jeho nepřátelích".

Firma provozující jedno z nejrozšířenějších sociálních médií přímo nereagovala, ale tvrdí, že se drží svých pravidel, která mají zabránit publikaci zneužívajícího obsahu.

Soukromá žaloba přišla poté, co izraelský ministr zmínil neochotu Facebooku pomoci s pátráním po potenciálních palestinských militantech a omezit výzvy k násilí.

Hamás se formálně přihlásil k zodpovědnosti za jeden z útoků zmiňovaných v žalobě. Podle právníků žalující strany jsou k dispozici expertní posudky spojující Hamás také s dalšími útoky.

Spojené státy označují Hamás za teroristickou organizaci. Žaloba se odvolává na protiteroristický zákon z roku 1992.

0
Vytisknout
7058

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2016