Pokusilo se Rusko ovlivnit americké volby ve prospěch Donalda Trumpa?

25. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Debbie Wasserman Schultz, předsedkyně Národního výboru Demokratické strany, oznámila v neděli, že závěrem stranického sjezdu amerických Demokratů odstoupí ze své funkce. Z hackerského průniku do emailů Demokratické strany totiž vyplynulo, že Schultzová a další vysocí straničtí činitelé aktivně bojovali proti pokusu senátora Bernieho Sanderse stát se prezidentským kandidátem.

V pátek totiž zveřejnily WikiLeaks desetitisíce emailů odeslaných členy ústředí Demokratické strany, z nichž vyplynulo, že Demokratická strana v podstatě vedla kampaň na podporu kandidatury Hillary Clintonové a bojovala proti Sandersově kandidatuře.

Z jednoho emailu například vyplývá, že se činitelé Demokratické strany domlouvali, že je nutno v silně nábožensky založených státech Kentucky a West Virginia dát do novin články o tom, že Sanders je ateista, aby ho tamější občané nenominovali v prezidentských primárkách.

Vysoký činitel kampaně Hillary Clintonové v neděli obvinil ruskou vládu, že zorganizovala zveřejnění těchto kompromitujících emailů ve snaze podpořit prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Někteří odborníci na internetovou bezpečnost v USA i v zahraničí s tím souhlasí, píše Washington Post.

Pokud je to pravda, bylo by to poprvé, kdy se Rusko pokusilo tímto způsobem aktivně zasáhnout do amerických prezidentských voleb, konstatují analytikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Glen Greenwald upozorňuje, že si lidé pletou dvě různé věci a že se do centra Demokratické strany mohli dostat nejen Rusové:

0
Vytisknout
6050

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2016