Británie a Francie porušily lidská práva: vylákaly nezletilé uprchlíky z tábora v Calais a pak je opustily

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti byly v noci ze čtvrtka na pátek nuceny spát na silnici už druhou noc

Asi padesát dětských uprchlíků bylo ve čtvrtek vylákáno z tábora v Calais příslibem, že budou dopraveni do recepčního střediska, kde budou projednány jejich žádosti o azyl, případně jejich sjednocení s jejich příbuznými v Británii.

Avšak ani za hodinu pro ně nepřijel autobus. Dostavila se policie s pořádkovými štíty, slzným plynem a tasery a kordonem natlačila nezletilé uprchlíky do ulice na průmyslovém pozemku. Někteří uprchlíci brečeli, protože bylo jasné, že už druhou noc budou spát na asfaltu silnice.

Situace vyvolala ostrý protest od britské vlády a požadavek, aby děti byly okamžitě bezpečně ubytovány.

Liberálně demokratická členka britské Horní sněmovny baronka Sheehanová, která je přítomná v Calais, uvedla: "Děti mají právo na potraviny, na rodinu, na útočiště a na ochranu podle Konvence o právech dítěte - což je smlouva OSN, která požaduje, aby se "všem dětem dostávalo zvláštní péče a pomoci." Británie a Francie jsou signatáři této smlouvy. Porušují zákon," zdůraznila.

Ani po setmění nebylo nezletilým uprchlíkům zajištěno žádné ubytování. Po řadě telefonátů od baronky Sheehanové dovolila francouzská policie skupině více než 70 teenagerů, aby se vrátili do kouřícího tábora a přespali v opuštěné, nevytápěné školní budově.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5894

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2016