Turecko zatklo šéfredaktora opozičního listu Cumhuriyet

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Turecká policie po sérii razií zatkla šéfredaktora opozičního deníku Cumhuriyet. Vláda od července, kdy došlo k pokusu o převrat, provádí rozdáhlé čistky svých kritiků.


Redakce listu Cumhuriyet oznámila, že šéfredaktor Murat Sabuncu byl zadržen spolu s komentátorem Gürayem Özem po raziích v jejich domech. Policie prý také pátrá po šéfovi výkonné rady Akinu Atalayovi. Celkem bylo v souvislosti s listem vydáno 13 zatykačů.

Zatčení přišla v době, kdy opoziční strany a lidskoprávní organizace viní vládu ze zneužití výjimečného stavu k potlačování nesouhlasících. Od červencového pokusu o převrat bylo umlčeno přes 100 médií a desítky novinářů byly zadrženy.

Ankara obviňuje ty, které pronásleduje, ze spojení s klerikem Fethullahem Gulenem, který pobývá v USA, a kterému Erdoganova strana připisuje pokus o převrat. Gulen tvrdí, že s převratem neměl nic společného.

Vláda v souvislosti s listem Cumhuriyet tvrdí, že existovalo spojení s Gulenem a zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK).

Bývalý šéfredaktor listu Can Dundar byl počátkem roku odsouzen k pětiletému trestu za prozrazení státního tajemství, když publikoval materiál o dodávkách zbraní syrským povstalcům. Dundar, který teď žije v Německu, byl odsouzen spolu s ankarským dopisovatelem Erdemem Gulem.

Levicově sekulární list Cumhuriyet patří k nejstarším tureckým periodickým publikacím a často kritizuje vládní konzervativní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6917

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2016