Šéf NATO varuje Trumpa: Izolacionismus není alternativou

13. 11. 2016

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vydal dramatické varování Donaldu Trumpovi: "Izolacionismus není alternativou, ani pro Evropu, ani pro USA". Stoltenberg varoval, že Západ čelí nejnebezpečnější bezpečností situaci za celou generaci. Záměrně poukázal na to, že Severoatlantické společenství přišlo po útocích z 11. září na pomoc Spojeným státům a varoval, že by 28 členských zemí NATO "nemělo prohlubovat neshody", ale "pěstovat to, co nás spojuje", "pod silným americkým vedením".

"Jedinkrát, kdy NATO aktivovalo svou klauzuli o sebeobraně, podle níž je útok na jednoho člena útokem na všechny, to bylo na podporu Spojených států po útocích z 11. září. Bylo to daleko více než symbol. NATO vedlo operaci v Afghánistánu. Od té doby sloužily v Afghánistánu statisíce evropských vojáků. Více než 1000 z nich zaplatilo nejvyšší cenu v operaci, která byla přímou reakcí na útok proti Spojeným státům."

Stoltenberg přiznal, že američtí spojenci v NATO musejí zvýšit své příspěvky na zbrojení, což požadoval Trump během prezidentské kamapně. Amerika hradí 70 procent výdajů NATO.

"Je příliš jednoduché brát svobodu, bezpečnost a prosperitu, které se těšíme, jako něco automatického. V této nejisté době potřebujeme silné americké vedení a potřebujeme, aby Evropané sdíleli férový podíl břemena. Ale především musíme uznat hodnotu partnerství mezi Evropou a Amerikou. Zůstává nenahraditelná.

Posílili jsme svou kolektivní obranu nejvíce od studené války. Je to odstrašení, nikoliv agrese. Nechceme vyvolat konflikt, ale konfliktu zabránit. Prapory NATO, čítající tisíce vojáků, jsou nesrovnatelné s ruskými divizemi čítajícími desetitisíce vojáků na druhé straně hranice. Avšak vysílají jasný signál: útok proti jednomu vyvolá reakci všech."

Stoltenbergovy výroky zdůrazňující životě důležitou roli Ameriky při udržování evropské bezpečnosti jsou signálem znepokojení nad výroky Jeana-Claudeho Junckera z minulého týdne. Ten řekl, že "Američané nezajistí v dlouhodobé perspektivě bezpečnost Evropanů. Musíme to udělat sami. Proto musíme vytvořit evropskou armádu." Francie a Německo zveřejní návrhy evropské vojenské integrace v nadcházejících týdnech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6964

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2016