Poslanci Dolní sněmovny požadují shazování humanitární pomoci do Aleppa

29. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Labouristická poslankyně Alison McGovern: Dnes ráno jsem dostala prohlášení od Bílých helem, které zní:

"Vážení přátelé v Británii, Aleppo je ve stavu nouze. 279 000 lidí je v obklíčení už 94 dnů a za posledních 13 dnů uskutečnili syrský režim a Rusko více než 2000 leteckých úderů a použili celou řadu zakázaných zbraní. Apelujeme na vás jako na přátele syrského lidu, abyste jednali. Syrský režim a Rusko odmítají vpustit do města humanitární pomoc. Takže vás prosíme, abyste zařídili shazování pomoci ze vzduchu na pomoc pro hladovějící civilisty, uvízlé v tomto městě. Nemyslíme si, že jedna z nejmocnějších zemí světa, za plné pozornosti médií, dovolí, aby 279 000 lidí zemřelo hladem nebo bylo usmrceno bombardováním."

Vláda vždycky říká, že shazování humanitární pomoci ze vzduchu je až poslední možnost a tomu rozumím. Ale Gareth Bayley, mimořádný britský zmocněnec pro Sýrii, dnes napsal na Twitteru o Aleppu: "Situace v Aleppu by nemohla být strašlivější. Všechny nemocnice nefunkční, oficiální zásoby potravin došly, není, kam by civilisté mohli utéci." Charakterizoval Aleppo jako rakev.

Souhlasí pan ministr, že vláda potřebuje naléhavou strategii na ochranu civilistů? Když jsou statisíce civilistů obětí hladomoru a bombardování, musíme uvažovat o leteckém shazování pomoci. Je čas na tu poslední možnost.

Konzervativní poslanec Tobias Ellwood: "Chtěl bych říci paní poslankyni, že nevylučujeme žádné možnosti. Ale musíme se zeptat: Bylo by vyslání britských letadel do tohoto leteckého prostředí situaci zhoršilo nebo zlepšilo? Nebo jsou jiné, bezpečnější způsoby, jak dopravit do Aleppa pomoc?"

0
Vytisknout
5264

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2016