Bude Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vyšetřovat svého vlastního ministra?

Jak přivést masové násilí do ČR

5. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Často se stává, že král je nahý a čeká se na prvního odvážlivce, který je ochoten na to upozornit. Milan Chovanec je pravděpodobně první exponovaný nahatec, který se rozhodl o svém stavu hlasitě informovat široké okolí. Ministr, který chce bojovat s manipulacemi a konspiracemi na internetu zřízením zvláštního monitorovacího centra, chce zároveň na základě mediální hysterie okolo teroristických útoků měnit ústavu ve prospěch držení zbraní. Bylo by hezké, kdyby nově zřízené centrum poukázalo na ministrem vnitra šířené dezinformace, na základě jejichž se rozhodl přivést do ČR masové násilí...

Nápady ministra Chovance, případně lidí, kteří tuto objemnou amforu používají jako reproduktor svých vlastních zájmů, standardně nevynikají nějakou závratnou prozíravostí. Vykazují spíše bezelstnou transparentnost, za kterou prosvítá reálná neschopnost řešit složitější zadání a potřeba vézt se na vlně populismu jedno kam. 

Dva v poslední době široce medializované nápady spadají právě do této kategorie. V prvé řadě by chtěl ministr vnitra novelizovat ústavu a umožnit českým občanům držení a nošení zbraní. Pan ministr se údajně inspiroval druhým dodatkem ústavy USA, který totéž právo dává americkým občanům. Jde o pravděpodobně nejkontroverznější "právo" americké ústavy. Při každém dalším útoku ozbrojeného šílence, jenž se dostal ke zbrani stejně jednoduše, jakoby šlo o bílou elektroniku, se v USA znovu a znovu otevírá otázka větší míry kontroly držení zbraní. A podobně jako po vraždění malých dětí v základní škole Sandy Hook tato snaha selhává díky neuvěřitelně silné lobby National Rifle Association, která dokáže okamžitě servírovat svá řešení "bezpečnosti" ve školách. Samozřejmě prostřednictvím zbraní.

Případy podobné střelbě vyšinutého mladíka s psychiatrickou diagnózou, jehož obětí se stalo 20 dětí ve věku 6 a 7 let, nebo třeba rasistická vražda devíti farníků během bohoslužby v Charlestonu ukazují na mnohem rozsáhlejší problém, který s sebou volnost držení zbraní v USA nese. Síla zbrojařské lobby a zakořeněnost konzervativní ideologie v historii kolonizace USA z něj dělá problém neřešitelný. Počet obětí volného držení zbraní v USA naprosto neporovnatelně převyšuje počet obětí tolik obávaného islámského terorismu.

Ministr Chovanec se pravděpodobně ve svém úřadu nudí. Proto si asi usmyslel, že když se podobné tragické scény v ČR dějí velmi vzácně, je potřeba zvýšit pravděpodobnost jejich výskytu. Uvolněním držení zbraní v ČR se to nepochybně stane. Jediným vítězem pak bude ministerstvo vnitra, které bude moci koncentrovat další moc k řešení problému, jenž chce současný ministr míní vytvořit. A pan Chovanec pravděpodobně troufá, že to bude on, kdo po volbách opět úřad povede.

Nápad s centrem pro odhalování manipulací na internetu už nyní nese své "plody". Prezident Zeman se nechal slyšet, že jde o příchod novodobého Koniáše, jelikož správně tuší, že ČSSD by ráda oslabila demagogickou platformu vytvořenou okolo účelově manipulativních, konspiračních a rasismus šířících serverů, jako jsou Parlamentní listy. Příliš mnoho voličů ČSSD je totiž názorově mnohem blíže Zemanovi a jeho suitě uvnitř strany, což sociální demokracii vnitřně významně oslabuje. Tito lidé chtějí slyšet, že demagogie, kterou přijali jako obranu proti jim "nepřátelskému" světu, je násilím potírána a oni si mohou připadat jako v undergroundu.

Panu Chovancovi nejde primárně o šíření demagogie. Sám se vezl velmi úspěšně na vlně protiuprchlických nálad v zemi, kde žádní uprchlíci nejsou. Jeho nápad se změnou ústavy a držením zbraní není nic jiného než manipulace s veřejným míněním postavená na zcestné představě, že tím českou společnost ochrání před masovým násilím, přičemž právě tento krok může do této země masové násilí přivést. Chovanec se tak stává horkým kandidátem na první případ demaskované manipulace.

Pokud by vláda skutečně chtěla řešit problémy s kriminálními mediálními entitami, musela by v prvé řadě jít příkladem. Jak je možné, že politici vládních stran čile publikují na webech, které šíří rasistickou propagandu a dementní konspirační teorie? Centrum pro odhalování manipulací bude tedy odhalovat a vládní politici budou svým jménem tyto weby legitimizovat? Pokud budou čeští politici a veřejné autority v této praxi pokračovat, nic zásadního se nezmění. A pokud snad chová pan Chovanec myšlenku na to, že bude podobné entity potírat restrikcí, vysmějí se mu jejich provozovatelé zvesela do tváře. Zajistit, aby web běžel na serveru v nějaké cizí a právně nedosažitelné zemi a vyhnul se tak české jurisdikci je snadné. 

O bezpečí a ochranu před dezinformacemi panu Chovancovi nejde. To by se museli vládní politici chovat zcela odlišně než dnes a museli by o řešení "hybridních" problémů také jinak uvažovat. Cesta vede pouze skrze dlouhodobé celospolečenské vzdělávání (je to vcelku prosté, jak ukazuje projekt Zvol si studentů Masarykovy univerzity) a osobní příklady autorit, které nebudou ve svém patolízalství a připosranosti sbírat oblibu na místech, kam člověk s elementární mírou intelektuální důstojnosti a cti nepoleze. Kolik českých politiků takové vlastnosti skutečně má?

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
11639

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2017