Na okraj řečí ochlokratů o "ministerstvu pravdy"

6. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Samotná ruská televize RT nevysílající nic jiného než režimní propagandu v roce 2016 získala ze státního rozpočtu přes 300 milionů dolarů ZDE. Pro srovnání: Zahraniční vysílání BBC World Service, které je veřejnoprávní institucí a nikoliv státním propagandistickým orgánem, v roce 2016 obdrželo na svůj provoz 85 milionů liber (104 milionů dolarů) ZDE.

Žádná západní vláda nemá prostředky k tomu, aby takovým způsobem jako Putinův režim masírovala veřejnost státní propagandou. Je to dáno vlastnickou strukturou západních médií i rozpočtovými omezeními.


Ti kdo svým dílem, svým usilovným zastáváním se ruských podvratných operací proti Západu a "oprávněných zájmů" ruského imperialismu pomohli zničit západní liberální demokracii, však usilovně pokračují ve snaze dovést své dílo do úplného konce. Opožděný, nedostatečný a málo účinný pokus českého ministerstva vnitra konečně čelit ruské dezinformační kampani založením skromné instituce s minimálními pravomocemi čelí masivnímu útoku "zastánců svobody slova" ještě před tím, než byl vůbec spuštěn a než se "kritici" vůbec obtěžovali seznámit s tím, jak má fungovat - a co má v arsenálu protivník.

Současný model ruské propagandy na Západě, když ho pro čtenáře zjednoduším, je postaven na třech pilířích. Za prvé, jsou tu ruská státní propagandistická média - RT, Sputnik, ruskojazyčné televize vysílající do "blízkého zahraničí", atd. Za druhé, v druhé linii stojí "nezávislá" média zajišťující whitewashing propagandy šířené a převzaté z ruských vládních propagandistických zdrojů. Tato média, vesměs vzniklá za podivných okolností s nejasným financováním - v USA takových krátce před prezidentskými volbami vzniklo na 400 - přepisují zprávy z ruských propagandistických kanálů a vydávají je za "nezávislé" vlastní. Za třetí, jsou zde sociální sítě, kde "nezávislí" uživatelé šíří zprávy z druhého stupně ruské propagandistické mašinérie a armáda placených trollů se pak v diskusích věnuje jejich komentování. Na této úrovni se tvoří názory uživatelů, nikoliv na úrovni spotřeby "hlavních" médií. Proto tento model nemá chybu. Doručí ruské dezinformace ke konečnému uživateli často bez toho, aby ten vůbec věděl, odkud byly rozšířeny. Upozorníte Američana na fakt, že kandidátka Jill Stein šíří ruskou dezinformaci o údajném plánu americké vlády postavit přes syrské území ropovod, a ten kouká jako zjara, poněvadž nevěří ani tomu, že je zpráva kompletně vymyšlená, ani tomu, odkud přišla.

Podstatou činnosti sovětského/ruského zpravodajského aparátu v zahraničí nikdy nebyla obyčejná špionáž. Byla jí "aktivní opatření" ZDE (pdf) zaměřená na přímé ovlivňování událostí v cizích zemích. Proti těmto aktivitám sovětských zpravodajských služeb v roce 1981 vzniklo centrum pro boj s aktivními opatřeními při United States Information Agency ZDE. Nejednalo se o žádné "ministerstvo pravdy", ale o obranné opatření ve válce zpravodajských služeb.

Moskva tuto válku proti Západu nikdy neukončila. Bezstarostnost amatéra Baracka Obamy i českých úřadů sabotovaných nejprve nelegitimní Zemanovou vládou a později strachem Sobotky ze Zemana v okamžiku, kdy byly ruské podvratné aktivity nade všechny meze vystupňovány, takže si nyní Rusko dovolilo vměšovat i do amerického politického procesu v míře a s nasazením, jaké by si sovětské zpravodajské služby během studené války nikdy nedovolily, není žádným argumentem proti snaze konečně s problémem něco dělat. Nejde totiž jen o poraženou liberální demokracii. Také jde o národní nezávislost.

Tvrzení, že se západní země nesmějí bránit proti těm, kdo se je snaží zničit, je zaštiťováno různě. Například "svobodou slova". "Svoboda slova" v tomto pojetí znamená možnost protistrany neomezeně šířit lži, dezinformace, vyvolávat panický strach z přistěhovalců, podporovat extrémistická politická uskupení v západních zemích a rozbíjet jejich klíčové instituce. Snažíte se proti tomu zasáhnout?

To nesmíte, jste jako Koniáš, křičí lidé, kteří v tom lepším případě o zpravodajské tématice a způsobech vedení ruské zpravodajské války vědí figu borovú.

To je ovšem analogie přístupu, podle kterého nesmíte provádět standardní bezpečnostní prověrky přistěhovalců z Blízkého východu, "protože byste tím popřeli své hodnoty". Výsledek? Hysterie veřejnosti kvůli teroristickým útokům páchaným částí nově příchozích, mezi něž se radostně vmísili teroristé; hysterie, které v konečném důsledku využívá krajní pravice k destabilizaci demokracie. Ano, ta krajní pravice, která pěstuje vřelé vztahy s Moskvou.

Člověk má ovšem svobodnou vůli a nelze ho žádným způsobem zbavit této základní antropologické konstanty. Pokud se rozhodnete, že svět kolem vás je příliš nudný a šedivý a potřebujete nějaké to vzrušení v podobě pochodňových průvodů podporovaných nepřátelskou mocností, nikdo vám v tom nemůže zabránit.

Nejméně ze všeho Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra se dvaceti zaměstnanci.

0
Vytisknout
10727

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2017