Donald Trump junior "zřejmě obdržel 50 000 dolarů" za účast na akci propagující ruskou intervenci v Sýrii

3. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Nejstarší syn prezidenta Donalda Trumpa zřejmě obdržel nejméně 50 000 dolarů za to, že se zúčastnil akce francouzského thinktanku propagujícího ruskou intervenci v Sýrii.


Trump mladší promluvil na večeři dne 11. října v hotelu Ritz v Paříži pořádané Centrem pro politické a zahraniční záležitosti. Jeho předseda Fabien Baussart a jeho syrská manželka Randa Kassis spolupracují s Ruskem na úsilí "ukončit válku v Sýrii", tvrdí američtí, evropští a arabští představitelé.

Baussart v prosinci formálně nominoval ruského prezidenta Vladimira Putina na Nobelovu cenu za mír.

Kassis vede politickou frakci prosazovanou Ruskem na jednáních o válce v Sýrii. Pár tvrdí, že nezastupuje Rusko a je výhradně zaměřen na ukončení syrského konfliktu.

Říjnová akce reprezentuje sled kontaktů mezi členy nejužšího kruhu spolupracovníků Donalda Trumpa staršího spojenými s Moskvou a ruskými zájmy.

Existence finanční vazby mezi Trumpem mladším a entitou spojovanou s Kremlem patrně vyvolá otázky zahrnující Trumpovu administrativu a Rusko poté, co Trumpova kampaň opakovaně prosazovala zlepšení vztahů s Moskvou.

Donald Trump mladší působí jako výkonný viceprezident Trumpovy organizace, realitní společnosti založené jeho otcem, a před volbami byl předním členem kampaňového týmu. Trumpova organizace nezpochybňuje výši částky, kterou měl za akci v Paříži obdržet.

Randa Kassis vede politickou stranu Hnutí za pluralitní společnost, která je součástí frakce prosazované Ruskem na mezinárodních jednáních. Pravidelně navštěvuje Moskvu, aby koordinovala politiku s ministerstvem zahraničí, tvrdí evropští a arabští představitelé. Nejednou se objevila na společných fotografiích s ruskými představiteli v médiích.

Bývalí a současní francouzští představitelé tvrdí, že ke Kassis a Baussartovi přistupují s ostražitostí kvůli jejich úzkým kontaktům s Kremlem. Američtí diplomaté se s nimi setkali v rámci diplomatického procesu, ale dospěli k závěru, že z velké části prezentují ruskou pozici.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5994

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017