Trumpův ministr spravedlnosti se vyloučil z vyšetřování vazeb Trumpova týmu na Rusko uprostřed požadavků, aby odstoupil

3. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Trumpův ministr spravedlnosti Jeff Sessions oznámil, že se vyloučí z jakýchkoliv vazeb na vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Došlo k tomu po dramatickém dnu ve čtvrtek, kdy vyšlo najevo, že Sessions se loni dvakrát sešel s ruským velvyslancem ve Washingtonu a tyto schůzky zamlčel, když hovořil v Senátu pod přísahou.

Sessions nyní tvrdí, že senátorům při slyšení, kdy se rozhodovalo o schválení jeho nominace na místo ministra spravedlnosti, nijak nelhal. Tvrdil, že je "naprosto falešné" říkat, že se sešel s "ruskými operativci" k diskusi o předvolební kampani Donalda Trumpa

"Rozhodl jsem se, že se izoluji od vyšetřování ruských vazeb," řekl. "Neměl bych se podílet na vyšetřování kampaně, jejíž jsem byl součástí."

Sessions se ve čtvrtek stal terčem rostoucího tlaku jak od republikánů, tak od demokratů, že "lhal pod přísahou", což je v USA vážný trestný čin. Vyšlo totiž najevo, že během loňské prezidentské kampaně dvakrát hovořil se Sergejem Kisljakem, ruským velvyslancem v USA, a zamlčel to Kongresu.

Trump předtím řekl, že má v Sessionse "plnou důvěru" a že není důvodu, aby se jakkoliv od vyšetřování ruských vazeb na předvolební kampaň izoloval.

Republikáni Sessionsovo rozhodnutí izolovat se od probíhajícího vyšetřování pochválili, demokratům to nestačí a požadují Sessionsovu rezignaci.

Skandál týkající se nejnovějších kontaktů Trumpovy kampaně s ruskými činiteli znovu uvrhl Trumpovu vládu do stavu krize po 24 hodinách relativně pozitivních reakcí amerických médií na Trumpův úterní projev v americkém Kongresu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5419

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2017