Flynn prý bude svědčit proti Trumpovu týmu výměnou za příslib imunity před trestním stíháním

31. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Michael Flynn, bývalý krátkodobý poradce Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, víceméně potvrdil, že výměnou za imunitu před stíháním nabídl FBI a kongresovým výborům své svědectví o potenciálních vazbách Trumpova předvolebního týmu na Rusko.

Flynn, který byl donucen opustit funkci poradce pro národní bezpečnost letos v únoru poté, co lhal Bílému domu ohledně diskusí, které vedl s ruským velvyslancem ve Washingtonu, vydal ve čtvrtek prostřednictvím svého právníka prohlášení, že má příběh, který chce sdělit - ale nejprve požaduje "ujištění, že nebude neférově trestně stíhán".

Flynnův právník Robert Kelner se odmítl vyjádřit k podrobnostem ohledně Flynnových rozhovorech s federálními činiteli a činiteli amerického Kongresu, kteří vyšetřují ruské zásahy do amerických voleb. Řekl však, že Flynn je "terčem nepodložených veřejných požadavků od poslanců amerického Kongresu a dalších kritiků, aby byl trestně vyšetřován".

Avšak navzdory tvrzení od Flynnových právníků, že se už jedná s Kongresem o imunitě pro Flynna, vysocí činitelé z parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti toto tvrzení odmítli. Jack Langer, mluvčí předsedy výboru pro výzvědné záležitosti Devina Nunese, řekl, že žádná nabídka imunity před stíháním nebyla Flynnovi učiněna.

Flynn dostal v roce 2015 z Ruska honoráře téměř ve výši 68 000 dolarů. Většinou to bylo z vládní propagandistické televizní stanice Russia Today.

O imunitu před trestním stíháním zpravidla usilují osoby, jimž hrozí. Loni v září řekl Flynn v televizi: "Když dostanete imunity, znamená to, že jste pravděpodobně spáchali trestný čin."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5698

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2017